Luka Topalović sada već bivši član slovenskih Domžala potpisao je ugovor sa Interom iz Milana na pet godina.

Italijanski prvak platio je milionsku odštetu za 18-godišnjeg Topalovića potvrdile su Domžale.

Portal bhlopta.com u više navrata je pisao o mladome Topaloviću, koji je 2006. godine rođen u Slovenj Gradcu, a svoje prve nogometne korake napravio sa četiri godine u NK Korotan, te je sa 8 godina bio izabran na Barceloninom kampu u Ptuju između 90 djece kao najbolji.

Luka Topalović je za selekciju Korotana U-13 igrao kao 11 godišnjak i postigao 46 pogodaka.

Nakon toga proveo je sa roditeljima 10 dana u Barceloni, gdje je svojim trudom, zalaganjem  na treningu i odličnim igrama na utakmici oduševio skaute i trenere Barcelone. Treba napomenuti da je Topalović odigrao i jednu utakmicu u dresu Barcelone, te postigao Hat-Trick.

Nogometni skauti vrlo brzo su primijetili talentovanog Topalovića i već sa 13 godina odlazi od kuće, postaje član Maribora, gdje se zadržao dvije godine. U dresu Maribora je sa selekcijom U-13 učestovao na turniru Cristiana Ronalda na otoku Madeira, gdje je sa 17 pogodaka bio najbolji strijelac. Samo za godinu dana je Luka u dresu Maribora osvojio nagradu za najboljeg strijelca, najboljeg igrača i bio uvršten u najboljih 11 sezone.

Skauti Domžala brzo su primijetili talentovanog Topalovića  i dovode ga u svoju selekciju U-15. Ubrzo Luka potpisuje i profesionalni ugovor sa Domžalama i sa 15 godina i 5 dana postaje najmlađi u Evropi sa profesionalnim ugovorom.

U kadetskoj ligi za Domžale je Topalović  na 40 utakmica postigao 32 gola, a za juniore je odigrao samo tri utakmice (1 gol), pošto je odmah prešao u seniorski  tim. U dvije sezone u najboljoj ligi Slovenije, sa 18 godina, već je upisao 51 nastup i postigao tri gola. Topalović je i redovni član juniorske reprezentacije Slovenije. Bio je najbolji strijelac Slovenije na Evropskom prvenstvu do 17 godina, a do sada je upisao osam nastupa za U19 tim.

U najboljoj ligi Slovenije Topalović je  debitovao  sa 16 godina i to 15. maja 2022. godine kada je u 72. minuti u Domžalama u susretu protiv Celja zamijenio Senijada Ibričića, koji je tada završio svoju profesionalnu nogometu karijeru.

Senijad Ibričić je tada Luku Topalovića izabrao da ga zamijeni jer je u njemu vidio svog nasljednika.

Podsjetimo, prestižni britanski list Guardian, koji već nekoliko godina uz pomoć novinara i nogometnih stručnjaka objavljuje listu naj talentovanijih 17-godišnjaka pod nazivom Next Generation. Na listu Next Generation 2023 uvrstio je Luku Topalovića među 60 talenata na koje jednostavno morate obratiti pažnju.

Luka je najmlađi sin Stipe i Ivke Topalović, koji su iz Zabrđa kod Kotor Varoša, tako da pored Slovenije ima pravo nastupa i za Bosnu i Hercegovinu.

Luka sa svojim agentom, Matom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime