Uz stvarne i političke, posljednjih dana potresi u i bh. nogometu. Sve više reakcija stiže nakon što je u javnost procurila prepiska razgovora poznatog bh. menadžera koji je “kaparisao” mjesto u reprezentaciji jednom svom klijentu nogometašu. I dok bivši reprezentativci, sportski radnici i novinari, tvrde da je to bila javna tajna – čeka se reakcija FIFA-e i UEFA-e?

Reprezentacija BiH je sinoć u Zenici iz ruku ispustila dva boda u sudijskoj nadoknadi vremena, a reprezentacija Kazahstana zadovoljna iz Zenice odnijela bod. U međuvremenu, sve je više reakcija bivših reprezentativaca BiH koji su spremni govoriti o umiješanosti menadžera u rad saveza i reprezentacije Bosne i Hercegovine, o čemu se intenzivno govori posljednjih nekoliko dana.

Marko Topić, bivši reprezentativac BiH tvrdi da su u najmanju ruku čudni kriteriji po kojima selektori u posljednjim godinama biraju igrače za najbolju selekciju.

“Zašto Vladan Kovačević nije u reprezentaciji i zašto nije drugi golman reprezentacije? Uporedite statistiku od Pirića, statistiku od Vasilja i statistiku od Kovačevića zadnje tri godine i sve će vam biti jasno, odnosno nikom ništa neće biti jasno zašto taj momak nije u reprezentaciji”, naveo je Topić.

Stvari su čudne i višedecenijskom istraživačkom novinaru Almedinu Šišiću, koji je svojevremeno razotkrivao nelegalne radnje u N/FS BiH 2003. godine. Šišić kaže da uplitanje menadžera u rad saveza od tada nikada nije ni prestalo.

“Ništa se nije promijenilo. Samo je još gore, zato što su neki ljudi koji su participirali u komitetu za normalizaciju u međuvremenu degradirani i otjerani. Samo se sjetite šta su uradili velikom Ivici Osimu. Dodatni problem je što pojedinci iz saveza koji učestvuju u nečasnim radnjama imaju duboko rasprostranjene veze u nekim sigurnosnim strukturama, pa čak i SIPA-i, i vrlo je teško onda očekivati da se nešto desi ako je sve to međusobno dobro pokriveno”, mišljenja je Almedin Šišić, istraživački novinar.

Kada je u pitanju budućnost i to da li će se mešetarenje zaustaviti, naši sagovornici nisu optimistični.

“Čisto sumnjam. Kako je sve ovo krenulo, nadam se da će FIFA i UEFA reagirati na ovo sve što se dešava u zadnje dvije godine”, dodao je Topić.

Dok vrijeme prolazi, reprezentaciji iz vida izmiče još jedno veliko takmičenje. Rezultati reprezentacije su plod zajedničkog rada saveza, stručnog štaba i reprezentativaca. Jedna pobjeda u 16 utakmica dovoljno govori o tome kako se u posljednje vrijeme radilo u Bosni i Hercegovini.

(N1)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime