Njegovo ime ćete danas rijetko pročitati u medijima. Ni kao igrač nije jurio za naslovnicima, ali je golem posao odrađivao na terenu, u toj mjeri da su ga nazivali ‘rovokopačem’. Govorimo o danas 41-godišnjem Mirsadu Bešliji.

“Čovjek je bio k’o mašina. Zakuhati, malo udariti, pa pobjeći i centrirati. Šteta, mogao je još igrati”, biranim riječima je o njemu skoro govorio trener Željezničara Amar Osim.

Bešlijina fudbalska karijera se završila 2013. godine. Tokom karijere imao je priliku da živi u gradovima poput Sarajeva, Genka i Edinburgha, međutim sva ta blještavila je ostavio i svoj mir našao u – Visokom. Pokrenuo je i privatni biznis. Fudbal gotovo da i ne prati više.

“Mir sam našao u Visokom, imam svoj privatni biznis, tako da me u sportu gotovo nikako nema. Pratim samo Premijer ligu, i to ne baš puno. Razlog? Ne znam ni kako bih to opisao, je li nezainteresovanost moja ili zasićenje. Dugo sam bio u fudbalu”, govori Mirsad Bešlija na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Interesovalo nas je o kakvom se biznisu radi.

“Imam neke farme svoje, sarađujem sa grupacijom Ovako, tako da nije loše. U početku je bilo malo teško, ipak sam čitav život bio u fudbalu, ali dosta su mi olakšali ljudi s kojima radim. Oni su bili upoznati u to sve. To je ono s čim se danas najviše zanimam.”

Fudbal skoro ne igra ni sa rajom, na male…

“Ponekad samo rekreativno neki termin, ali jako, jako rijetko. Ima fudbalera kojima nedostaje sve to kada završe karijeru. Kod mene je drugačije. Trudim se više da danas vrijeme provodim sa porodicom, uz suprugu i djecu, želim na taj način nadoknaditi izgubljeno. Kada imamo vremena otputujemo negdje i tako. Najčešće ‘skoknem’ do Belgije na odmor, tamo imam dosta prijatelja, pa tako napunim baterije. U Škotsku nisam dugo išao.”

Željezničar, Genk, St. Truiden, Hearts…, skoro 40 nastupa za reprezentaciju BiH. Onim što je napravio u karijeri je vrlo zadovoljan.

“Znate kako, uvijek je moglo bolje, ali i gore. Kada podvučem crtu mogu da budem vrlo zadovoljan s onim što sam napravio, pogotovo kada uzmem u obzir odakle sam krenuo, a na kraju sam igrao i Ligu prvaka i za reprezentaciju… Ispunio sam san. Gdje sam najviše uživao? U Genku.”

Kroz razgovor sa Bešlijom nezaobilazna tema je Željezničar koji se nalazi u velikoj krizi. Pričalo se čak i o odlasku Amara Osima.

“Amar radi najbolje što može, to je sigurno. O eventualnoj smjeni, da li treba otići ili ostati, ne bih u to ulazio.”

U prošlosti Osim je izjavio da je upravo on krivac što je Bešlija završio karijeru.

“Da, rekao mi je da neću više igrati, ali na kraju se ispostavilo da sam bio u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. On nije želio da sam nezadovoljan, da me drži na klupi, a da ne mogu pomoći. Na kraju smo došli do zaključka da je najbolje da se raziđemo. Nije bilo potrebe da bilo šta loše pričam ni o njemu ni o Željezničaru. Pozdravili smo se, zaželjeli jedan drugom sve najbolje i to je to.”

Tokom epizode u Željezničaru imao je i zanimljiv nadimak.

“Zvali su me Q7 (smijeh). To je robusan automobil, a i ja sam imao viška kila. Ipak, bila kiša ili lijepo vrijeme, uvijek sam davao svoj maksimum na terenu.”

Kasnije se Bešlija vratio u Željezničar, ali u drugačijoj ulozi. Bio je skaut.

“Mislim da sam se snašao koliko-toliko, dovedeno je kvalitetnih igrača, ali nedostajalo je sreće. Nismo uspjeli da sklopimo tim. Dao sam sve od sebe. Povratak? Ne znam, teško, teško…”

Dres reprezentacije BiH je oblačio 37 puta, a postigao je i četiri pogotka. Osvrt na današnji tim?

“Protiv Finske smo izgledali malo lošije, ali protiv Francuske ugodno iznenađenje. Igrali smo baš hrabro i šteta je što nismo osvojili barem bod. Zaslužili smo ga. Koliko vidim igrači su zadovoljni sa novim selektorom, hvale ga, tako da treba čovjeka pustiti da radi i pružiti mu podršku. Po kvalitetu mislim da imamo šanse da se borimo za to drugo mjesto”, poručio je na kraju razgovora Mirsad Bešlija.

(Reprezentacija.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime