Rijetki su igrači koji su u vrlo kratkom vremenu osvojili srca navijača BiH. Takve igrače mora krasiti borbenost i nemjerljiva ljubav prema državnom dresu.

Jedan od takvih igrača je i Mensur Mujdža. Ovaj bh. reprezentativac korijene vuče iz Doboja, a rođen je i odrastao u Zagrebu.

Mujdža je svojevremeno nastupao za mlađe selekcije Hrvatske, u Modrićevoj generaciji, te je mogao izabrati da igra za Hrvatsku, kao što su to učinili mnogi prije i poslije njega.

Ipak, upravo gore spomenuta borbenost i ljubav prema domovini su prevagnuli da Mujdža izabere reprezentaciju BiH.

Debi za “Zmajeve” Mujdža je upisao 10. augusta 2010. godine u prijateljskom susretu protiv Katara na Grbavici (1:1).

Sa Mujdžom je reprezentacija BiH dobila beka koji je podjednako pouzdan i u odbrani i u napadu. Vjerovatno jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač na bekovskoj poziciji koje je naš nacionalni tim imao.

Ostaće urezana u sjećanju svakog navijača reprezentacije Mujdžina maestralna utakmica koju je odigrao u Parizu protiv Francuske 11. oktobra 2011. godine.

Bio je to meč kvalifikacija za EP 2012., koji je okončan remijem (1:1), a koji je Mujdža napustio u 61. minuti zbog povrede.

Bio je važan kotačić u historijskoj generaciji BiH koja je osigurala plasman na SP u Brazilu 2014. godine, a sigurno je da bi i u godinama nakon Brazila bio neizostavan reprezentativac. Ipak, sudbina nije tako htjela.

Mensura Mujdžu je 2016. godine zadesila teška povreda koljena, koju nikada nije uspio u potpunosti zaliječiti.

Na kraju mu je ta povreda i okončala karijeru, mnogi će reći prerano, jer se Mujdža oprostio u 33. godini.

“Već godinu dana otkako sam povrijedio koljeno trpim strašne bolove. Jednostavno nikako nisam mogao doći na željeni nivo koji sam htio i uvijek bi se bol vratio. Šta god radio, bolovi su bili prisutni i jednostavno su mi onemogućili da se dalje bavim fudbalom, tako da sam bio prisiljen da završim karijeru”

Sigurno je da je reprezentacija mnogo izgubila u ovome slučaju, jer je profil igrača poput Mensura Mujdže vrlo teško naći.

Sakupio je ukupno 37 nastupa, a posljednji put zaigrao je u prvoj utakmici baraža za EP 2016. godine protiv Republike Irske, odigranom 13. novembra 2015.

Iako je odigrao relativno malo mečeva za našu reprezentaciju, ime Mensura Mujdže zauvijek će ostati zlatnim slovima ispisano u hitoriji bh. reprezentacije i srcima naših navijača. 

(penal.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here