trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko prije dva dana dobio je državljanstvo Hrvatske.

Hrvatski pasoš Dijamant je zatražio zbog poslovnih olakšica, obzirom da posjeduje poslovne subjekte u Splitu i Dubrovniku.

Iako u poznim igračkim godinama, ovo će mu svakako olakšati i u fudbalskoj karijeri, te se sada više neće voditi kao stranac u Evropskoj uniji.

Naravno, Edin Džeko nije jedini bh. fudbaler koji ima dvojno državljanstvo. Naprotiv, mnogo ih je s duplim pasošem.

Baš kao i Džeko, Toni Šunjić, Elvis Sarić, Branimir Cipetić, Mateo Sušić, Nikola Vasilj, Stjepan Lončar, Marijan Ćavar, Mato Jajalo, Zoran Kvržić i Luka Menalo imaju hrvatske papire.

Što se tiče EU papira, Sead Kolašinac, Ermin Bičakčić, Mario Vrančić i Muhamed Bešić imaju njemački pasoš, dok Anel Ahmedhodžić, Adi Nalić i Dennis Hadžikadunić imaju pasoše Švedske.

Obzirom da je djetinjstvo proveo tamo, Miralem Pjanić ima pasoš Luksemburga, Sanjin Prcić Francuske, a Haris Medunjanin Holandije.

Amir Hadžiahmetović i Dario Đumić imaju dansko državljanstvo, a Milan Đurić i Dario Šarić italijansko.

Povremeni bh. reprezentativac Deni Milošević ima pasoš Belgije, kao i Tino-Sven Sušić, nekada velika nada naše reprezentacije.

Povratnik u nacionalnu vrstu, Kenan Kodro, vlasnik je španskih papira obzirom da je rođen u Baskiji, dok pomalo zaboravljeni Dino Beširović ima portugalski pasoš.

Slovenački pasoš imaju Dino Hotić i Tarik Muharemović, 18-godišnji mladi reprezentativac BiH i velika nada Juventusa.

Neki fudbaleri imaju i dvojna državljanstva koja im ne olakšavaju nastup u Evropskoj uniji. U prvom redu tu su Aldin Turkeš, Izet Hajrović i Senad Lulić koji imaju švicarske papire.

Haris Hajradinović ima pasoš Makedonije, a mnogi su vlasnici i pasoša susjedne nam Srbije: Miroslav Stevanović, Siniša Saničanin, Bojan Nastić, Ognjen Vranješ, Stojan Vranješ, Stefan Kovač, Srđan Grahovac, Almedin Ziljkić i drugi.

Ministar odbrane, Asmir Begović, ima pasoš Kanade.

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here