Imena poput Mbapea, Ronalda, Kejna, Vernera, Imobilea… trebalo bi da garantuju veliki broj golova na Evropskom prvenstvu, a vidjećemo ko će na kraju da ponese epitet najboljeg strijelca.

U historiji završnih turnira najviše pogodaka, po devet, postigli su Michel Platini i Cristiano Ronaldo koji će imati priliku da se izdvoji na vrhu.

Sa sedam golova iza njih je Englez Alan Shearer po šest su postigli Antoine Grizemann (Francuska), Ruuud van Nistelrooy (Holandija), Patrick Kluivert (Holandija), Wayne Rooney (Engleska), Thierry Henry (Francuska), Zlatan Ibrahimović (Švedska) i Nuno Gomes (Portugal)

Savo Milošević (bivša SRJ) predvodi grupu igrača sa po pet golova, a tu su još Marko van Basten (Holandija), Milan Baroš (Češka Republika), Jurgen Klinsmann (Zapadna Njemačka, Njemačka), Fernando Tores (Španija), Mario Gomez (Njemačka) i Zinedine Zidane (Francuska), piše Srpskainfo.

Platini je, naravno, najbolji strijelac kada se gledaju šampionati pojedinačno, iza njega je Griezmann, koji je 2016. bio najbolji sa šest golova, dok su po pet imali Van Basten (1988.), Shearer (1996.), Milošević i Kluivert (2000.), te Baroš (2004. godine).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime