Aktuelni trener Bratstva iz Gračanice Nikola Nikić trenutno je trener s najdužim stažom u Prvo ligi Federacije Bosne i Hercegovine, dok su treneri koji osvajaju najveći broj bodova po utakmici Denis Ćorić iz Posušja i Smajil Karić iz banovićke Budućnosti. 

Čak dvije godine, devet mjeseci i 25 dana je prošlo otkad je Nikola Nikić preuzeo ekipu Bratstva iz Gračanice. U tom je periodu ekipu predvodio u 68 utakmica iz kojih je prosječno izvlačio 1,32 boda. Što se tiče upravo prosjeka osvojenih poena za svoju ekipu, na tom polju prednjače mladi stručnjak Denis Ćorić s 2,19 osvojenih bodova, koji s klupe predvodi prvoplasiranu ekipu prvenstva Posušje, kao i šef stručnog štaba Budućnosti iz Banovića Smajil Karić koji po utakmici na tabelu doda 2,17 poena. 

Dva posljednje angažovana trenera u ligi su Ramiz Husić, koji je ekipu kakanjskog Rudara preuzeo prije 15 dana i s njom u dva susreta osvojio isto toliko bodova, kao i novi trener Igmana iz Konjica Adnan Elezović čiji je dosadašnji rekord jedan poraz koji je doživio prethodnog kola na utakmici protiv GOŠK-a. Elezović je tako jedini trener u ligi koji i dalje nije osvojio bod, a ujedno je i najmlađi trener Prve lige FBiH, dok je najstariji ranije navedeni Nikić. 

Odluka Vis-sim Baua da otpusti trenera Jasmina Džidića, a njega zamijeni prvo Ajdin Mrguda, kojeg je naslijedio Darko Vojvodić ispostavila se rezultatski neisplativom, s obzirom da je upravo bivši trener ekipe iz Kosove osvojao najviše bodova od svih trenera koji su dobili otkaz u svojim klubovima ove sezone. On je prosječno osvajao dva boda po utakmici, dok njegov nasljednik uspjeva pridodati tek 0,75 poena po utakmici. 

GOŠK je promijenio najveći broj ove sezone, a prethodnici Ivana Bubala na klupi tima iz Gabele bili su Igor Pamić i Vule Trivunović. Do sada najkraći period na klupi jednog prvoligaša proveo je Dario Damjanović na klupi Zvijezde iz Gradačca, a ekipu je trenirao samo 44 dana. S druge strane, Nikić je jedini od aktuelnih trenera koji je svoju ekipu vodio i u prethodnoj sezoni. 

Iako je trend promjene trenera ove sezone uglavnom po ekipe donosio neželjene rezultata, GOŠK iz Gabele predstavlja suprotan primjer, s obzirom da pod Bubalom ne znaju za poraz u ovoj polusezoni. 

(merdianbetsport.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime