Svjetski fudbal u 21. vijeku obilježila su dvojica neponovljivih fudbalera, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Kako se Argentinac i Portugalac bliže završetku njihovih nevjerovatnih karijera, jasno je da je malo toga što ne znamo o navikama Ronalda i tome koliko je posvećen fudbalu, piše Mondo. 

Ali šta znamo o Lionelu Mesiju? Kako on živi i kako se hrani? Kakve navike ima u privatnom životu? I da li ga uopšte išta osim fudbala zapravo zanima?

Messi je daleko introvertnija osoba u poređenju s Ronaldom, ali i o njemu su navijači uspjeli da saznaju neke zanimljive stvari. Tako recimo, prva stvar koju Argentinac uradi kada dođe kući je nešto sa čime svi mogu da se poistovijete.

– Čim dođem kući, prva stvar je da obavezno skinem obuću na ulasku. Radim to i kad dođem kod drugih u goste. Jednostavno, to mi je neka navika, rekao je Leo jednom prilikom.

Važna stvar u Messijevom životu je porodica, ali sa njom ne provodi vrijeme gledajući dnevnu televiziju.

– U mom domu ne gledamo televiziju i ne vrtimo TV kanale. Eventualno kad je neka utakmica. Ostatak vremena volim da gledam serije po striming servisima. Običnu televiziju uopšte ne pratimo, jasno je Argentinac objasnio jednom prilikom.

Dosta puta smo do sada mogli da čujemo o ishrani Cristiana Ronalda, ali kakva je situacija sa Messijem? Na njegovom meniju je mnogo voća i povrća, maslinovog ulja, ali ništa ne bi moglo bez kvalitetnog mesa.

– On bježi od svega što je prskano ili na bilo koji način kontaminirano pesticidima ili herbicidima. Za profesionalne sportiste, ta hrana je ”smrt”. Argentinci i Urugvajci previše vole da jedu crveno meso. Mislim da ta dva naroda jedu najviše mesa na svijetu, a na to treba pripaziti, rekao je italijanski nutricionista Giuliano Poser, koji je svojevremeno sarađivao s Messijem.

Naravno da onda i Messi voli roštilj, a jedna od omiljenih stvari mu je asado. To je vrsta argentinskog jela s roštilja, dok često bira i italijansku pastu. Doduše, Leo voli i slatkiše.

– Sladoled, čokolada, kolači, zapravo bilo šta što je slatko, otkrio je Messi.

Leo ima suprugu Antonellu Roccuzzo, a sa njom i tri sina – Thiaga (9), Matea (6) i Ciru (3).

– Nemamo puno slobodnog vremena, ali kad mogu, trudim se da ga provedem u igranju s djecom. Volimo da ostanemo kod kuće i jednostavno da uživamo. Za doručkom uvijek volim da je cijela porodica na okupu i da svi budu za svojim mjestom. Divim se svojoj supruzi i tome kako je dobro organizovala naše živote. Uvijek je dobre volje i spremna da pomogne, a uz to je i jako inteligentna i ”jaka” na više polja, pričao je Leo o Antonelli i svojoj djeci.

Na kraju dana, Messi ima još jednu naviku koja bi i drugima mogla da dobro dođe.

– Uvijek prije odlaska na spavanje sebi pripremim na stolu sve što će mi biti potrebno za sutrašnji dan. Tako u dan ulazim spreman, jednostavan je savjet Lionela Messija.

(sport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here