4endurance-energetski-gelovi

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin govorio je o problemima koji je donijela pandemija koronavirusa i Superliga, a prokomentarisao je i odlazak Lionela Messija iz Barcelone u Paris Saint-Germain.

Ova godina bila je najteža u historiji UEFA-e. Prvo smo imali koronu, sve utakmice bez gledatelja, testiranja, komplikacije, pritisci zbog Superlige, onda se dogodio Euro… Govorimo sebi, ako smo ovo preživjeli, preživjet ćemo i sve drugo u nogometu”, rekao je Čeferin na početku razgovora za Novu TV.
Okrenuo se potom problemima koji su nastali nakon što su najmoćniji evropski klubovi krenuli u realizaciju projekta Superlige koji je ubrzo propao.

“Ne trebamo se boriti protiv tih klubova, neka igraju Superligu ako žele. S jedne strane kažu da žele Superligu, a prvi su se prijavili za Ligu prvaka. Nismo nervozni. Traju neki pravni postupci, vidjet ćemo. UEFA nikome ne brani da igra neku svoju ligu, ali onda ne možeš igrati našu”, dodao je.

Superliga se sviđa i Barceloni iz koje je Lionel Messi prešao u PSG te sada ima cilj osvajanje Lige prvaka.

“Sve se zna iz medija. Messiju je istekao ugovor i otišao je bez odštete. Provjeravamo sve troškove nakon sezone, kod svih klubova. Ljudi ne znaju da nije bitno koliko si potrošio nego koliko si zaradio. Tek na kraju će se vidjeti da li je sve bilo u redu ili nije”, prokomentarisao je Čeferin.

Upitan da je li financijski fair-play doživio udarac kada je CAS pomilovao Manchester City, Čeferin je spomenuo nova pravila za klubove.

“FFP je bio koristan i postigao je svoj cilj. Vremena se mijenjaju i moramo više raditi da probamo raditi na ravnoteži konkurencije i probamo zaustaviti velike razlike među klubovima. Veliki uspjeh bi bio da se barem prestane povećavati. Imamo nekoliko ideja, kao porez na luksuz. Ukoliko ti previše potrošiš, onda moraš toliko koliko si previše potrošio uplatiti. Taj novac bio išao manjim klubovima. Moramo dopustiti investicije u nogomet jer inače će one otići drugdje. Ukoliko će biti stalno pet klubova u vrhu, onda takmičenje neće bit zanimljivo”, zaključio je Čeferin na kraju razgovora.

(klix.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here