Tokom Svjetskog prvenstva u Kataru na snazi će biti automatski sistem za uređivanje ofsajda.

U pitanju je nova ofsajd tehnologija koja će automatski kada se igrač nađe u nedozvoljenoj poziciji poslati signal pomoćnom sudiji koji će sa sigurnošću moći podignuti zastavicu. Ovim bi se trebale spriječiti velike pauze u momentima kad se desi sporna situacija, koje u većini slučajeva traju i po nekoliko minuta i obično se dešava da utakmica baš zbog toga izgubi na kvaliteti.

Legendarni Francuz Arsen Venger koji je trenutno na funkciji predsjednika odbora za razvoj fudbala u FIFI najavio je revolucionarnu tehnologiju.

“Pomenuti sistem za uvređivanje ofsajda bi trebalo da nam mnogo skrati vrijeme u situacijama kada se pojavi dilema da li je neki igrač bio u nedozvoljenoj poziciji ili nije. Recimo, trenutno se oko 70 sekundi čeka na VAR provjeru takve situcije, nekada čak i malo duže. A tako se igra prekida previše dugo” – istakao je Venger pa dodao:

“Pomoćni arbitar će, zahvaljujući ovom automatskom sistemu, istog časa kada se sporna situacija dogodi, moći da vidi na svom satu da li je neki igrač bio u nedozvoljenoj poziciji ili nije. Tačnije, ako bude ofsajd, automatski sistem će aktivirati crveno svjetlo na sudijinom satu”.

Ostaje nam da vidimo da li će uvođenje ovog pravila donijeti poboljšanje na utakmicama kako za gledaoce tako i za same aktere.

(merdianbetsport.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime