Prije nešto manje od deset godina fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine izvojevala je svoj prvi nastup na velikom takmičenju – Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Očekivalo se da najbolja generacija u historiji bh. fudbala poslije toga s lakoćom ode na još neko veliko takmičenje, ali propuštene su prilike za EURO 2016, SP 2018, EURO 2020, SP 2022 i u konačnici EURO 2024.

Kako se nizao neuspjeh za neuspjehom, tako je i Bosna i Hercegovina ostajala bez kostura tima, a kretala je i smjena generacija. Posljednji igrač koji je nastupio u Brazilu, a koji je odlučio reći zbogom nacionalnom dresu je Miralem Pjanić.

Isto je ove sedmice učinio i Ibrahim Šehić, ali on nije bio dio ekspedicije BiH 2014. godine u Južnoj Americi.

Konkretno, od reprezentativaca koji su igrali mečeve u Brazilu na raspolaganju novom selektoru Sergeju Barbarezu ostala su samo dvojica – Sead Kolašinac i Edin Džeko.

Neki, poput Asmira Begovića, Ermina Bičakčića, Muhameda Bešića, Edina Višće…, još su aktivni, ali zbog ovih ili onih razloga dugo nisu bili na okupljanjima Zmajeva.

Kopačke o klin u međuvremenu su okačili Emir Spahić, Senad Lulić, Sejad Salihović, Anel Hadžić, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić, Vedad Ibišević…

Misimović je poslije igračke karijere bio angažovan u FSBiH, jedno vrijeme kao savjetnik bivšem predsjedniku Elvedinu Begiću, a od dolaska Vice Zeljkovića na čelo Saveza neuspješno je obavljao mandat direktora Zmajeva.  Na njegovo mjesto nedavno je stigao Emir Spahić.

(Faktor)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime