Nogometne reprezentacije Engleske i Švicarske sinoć su osigurale direktan plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine čime je brojka timova koji su već osigurali plasman na Mundijal porasla na 11.

Plasman na smotru najboljih već su osigurale selekcije Njemačke, Danske, Francuske, Hrvatske, Belgije, Španije i Srbije, a nakon sinoćnjih utakmica učešće na Mundijalu osigurale su i selekcije Engleske i Švicarske.

Od reprezentacija iz Južne Amerike trenutno je jedino Brazil zvanično osigurao nastup u Kataru, a listu od 11 reprezentacija koje će sigurno igrati na Svjetskom prvenstvu kompletirao je domaćin Katar.

Ukupno, iz Evrope će igrati 13 selekcija, odnosno 10 pobjednika grupe i tri reprezentacije iz dodatnog baraža, dok će Afriku na smotri najboljih predstavljati pet reprezentacija. Iz Azije će također igrati pet reprezentacija, računajući domaćina Katar, a iz Sjeverne i Srednje Amerike igrat će tri ili četiri selekcije.

Iz Južne Amerike će na Svjetskom prvenstvu igrati četiri ili pet reprezentacija, a iz Oceanije jedna ili nijedna.

Za kraj dodajmo i to da će u interkontinentalnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo učestvovati četiri ekipe koje će se boriti za dva mjesta, a u njima će igrati po jedna selekcija iz Azije, CONCACAF-a, Oceanije i Južne Amerike.

Igrat će se dva para po dvije utakmice, jedna kod kuće i jedna u gostima. Svjetsko prvenstvo u Kataru igra se u novembru naredne godine.

(klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here