Fudbalska A reprezentacija Bosne i Herecgovine u posljednja dva kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo imat će priliku da izbori plasman u baraž.

Zmajevi su trenutno sa sedam bodova na četvrtoj poziciji u našoj grupi. Francuska je prva sa 12, drugoplasirana Ukrajina ima 9, a trećeplasirana Finska 8 bodova.

Matematika je jasna. Ako izabranici selektora Ivayla Peteva žele do druge pozicije, moraju savladati Finsku (13. novembar) i minimalno odigrati neriješeno protiv Ukrajine (16. novembra).

A onda u baražu tek slijedi “pakao”. Za tri mjesta kroz doigravanja borit će se 12 ekipa – deset drugoplasiranih timova iz svih deset grupa, te dva najbolja plasirana pobjednika grupa iz Lige nacija koji nisu završili među prva dva u svojim grupama kvalifikacija (ovo su pobjednici grupa Lige nacija: Francuska, Španija, Belgija, Italija, Vels, Austrija, Češka, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija, Gibraltar i Farski Otoci).

Ovih 12 ekipa bit će podijeljeno u tri mini turnira koji će se igrati po sistemu “final-foura” – polufinale i finale (po jedna utakmica). Tri pobjednika tih turnira plasirat će se u Katar.

Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama bit će nositelji u dodatnim kvalifikacijama, što garantuje i prednost domaćeg terena u polufinalu, a preostale ekipe bit će nenositelji. Za određivanje poretka drugoplasiranih ekipa uzimaju se u obzir samo rezultati protiv prvih pet timova u grupi.

Prema trenutnoj situaciji, dva kola prije kraja kvalifikacija, status nositelja imaju Portugal, Švicarska, Škotska, Španija, Poljska i Hrvatska, s tim da u pojedinim grupama još nije poznato ko će biti prvi, a ko drugi (Portugal ili Srbija – grupa A, Italija/Švicarska – grupa C, Švedska/Španija – grupa B, Engleska/Poljska – grupa I, Rusija/Hrvatska – grupa H).

Među nenositeljima, prema trenutnoj situaciji bit će Češka, Norveška, Rumunija, Ukrajina (trenutno druga u našoj grupi), te dva tima iz Lige nacija – Vels i Austrija. Ukoliko i izbore baraž, Zmajevi teško mogu do statusa nositelja.

To znači da bi se teoretski moglo dogoditi da u polufinalu igramo protiv Srbije, Hrvatske, Španije, Italije, Engleske… I to u gostima, što bi dodatno otežalo put do Mundijala u Katar.

Polufinala su na rasporedu 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta 2022. godine. Domaćin finala bit će određen žrijebom.

(faktor)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime