Sportski psiholozi sve više i više su nezaobilazna figura u životu nogometaša, a u nastavku vam donosimo priču o pet igrača kojima su promijenili živote.

Zahvaljujući širokom spektru tema sportske psihologije, psiholozi koji rade u ovom području zaista imaju pune ruke posla, od savjetovanja sportista i trenera pa sve do istraživanja novih spoznaja i intervencija u sportskoj psihologiji.

Brojni vrhunski klubovi imaju sportske psihologe, a njihove je usluge među prvima u nogometu potražio Arsene Wenger, dok razni sportski kolektivi u posljednje vrijeme sve više koriste usluge sportskih psihologa.

Profesionalni nogometaši danas imaju i veliki pritisak. Razni mediji i društvene mreže prate ih u stopu, 24 sata svih sedam dana u sedmici. A na takve se stvari nekim pojedincima, bez kvalitetnih uputa i razgovora s psihologom ponekad i nije jednostavno naviknuti i često se se “izgube”.

1. Bojan Krkić

Jedan od najupečatljivijih slučajeva anksioznosti u profesionalnom sportu vezan je za Bojana Krkića. Bojan je bio jedan od najperspektivnijih igrača u omladinskom sastavu Barcelone, a sa 17 godina počeo je redovno igrati za prvi tim. Od njega su bila velika očekivanja jer je bio jedan od najboljih strijelaca svih vremena u omladinskom rangu i nije mu trebalo dugo da se prilagodi profesionalnom nogometu.

Međutim, morao je birati između igranja za Srbiju i Španiju, a stalna poređenja s najboljim igračima svijeta i svakodnevni pritisak, sroztali su njegovu karijeru. Odlučio je propustiti Evropskog prvenstva zbog anksioznog poremećaja, iako se pričalo da boluje od gastroenteritisa, te je nakon četiri godine napustio Barcelonu.

Zahvaljujući podršci pishologa, Bojan je uspio ostaviti svoje probleme iza sebe, jasno i smireno govoriti o tome i izgraditi dobru nogometnu karijeru.

2. Sergi Canós

“Nisam vjerovao u te stvari, nisam vjerovao da mi treba psiholog. Mislio sam da je to ludo. Ali shvatio sam da su te stvari važne za svakoga… Moramo trenirati um, a ne samo tijelo”, riječi su Sergija Canósa u dokumentarcu na DAZN-u u kojem prepričava probleme koje je morao prevladati.

Sadašnji igrač Brentforda i bivši omladinac Barcelone, prošao je kroz težak period kada je zbog teške povrede bio odsutan nekoliko mjeseci i trebala mu je pomoć psihologa kako bi ostao mentalno zdrav.

“Psiholog mi je puno pomogao. Dao mi je dodatnu snagu, otvorio mi je druga gledišta i pokazao kako da se suočim sa svojim problemima. I zahvaljujući njemu, takav sam kakv sam danas.”

3. Gianluigi Buffon

Buffon ima veliku karijeru u kojoj se pamte njegovi zvjezdani trenuci na terenu, ali ono što se dugo nije znalo je da je 2004. imao ozbiljnje probleme s depresijom i napade panike koji su mogli sve pokvariti.

Italijanski golman priznao je da u to vrijeme, dok je igrao za Juventus, jednog dana nije mogao izaći na utakmicu. Rekao je treneru golmana da ne može igrati. Imao je napad panike i cijeli svijet mu se srušio. Zahvaljujući pomoći psihologa, Buffon je uspio ostaviti probleme iza sebe i postati jedan od najboljih golmana svih vremena. Svjetski prvak 2006. godone, nebrojeni naslovi u Italiji i nedavni uspješan boravak u PSG-u o tome svjedoče.

4. Andrés Iniesta

Nogometaš koji je Španiji donio prvo Svjetsko prvenstvo u historiji, bio je “zarobljen” u depresiji samo mjesec i pol prije početka turnira u Južnoj Africi . Iniesta je imao jako loših nekoliko mjeseci između svog slavnog gola protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu i Svjetskog prvenstva 2010., a bukvalno se natjerao da igra finale Lige šampiona u Rimu 2009. godine u kojem je Barcelona pobijedila Manchester United 2:0.

“Jako sam se borio da igram finale Lige prvaka u Rimu uprkos tome što sam bio povrijeđen, jer sam imao gorak okus u ustima u prošlom finalu, koje nisam počeo. Igrao sam povrijeđen i danak koji sam kasnije platio bio je jako težak”, rekao je Iniesta koji se također morao suočiti sa smrću Danija Jarquea, njegovog prijatelja.

Kada se opraštao od Barcelone, Iniesta kaže da su tog dana s njim bile tri osobe: Inma, njegova psihologinja, te Bruguera i Navarro, dva psihijatra.

“Bez njih ne bih to mogao preboljeti. Jednog dana sam bio kod kuće s roditeljima i suprugom, koja mi je tada bila djevojka, i rekao sam im da mi treba neko, jer ne znam gdje ću završiti”, kazao je Iniesta.

5. Adriano

Popularni Imperator je prerano izblijedio i sa sjetom se sjećamo nekoliko njegovih dobrih sezona. Brazilski napadač, legenda PES-a 6 , nekoliko je puta u životu priznao da je patio od teške depresije dok je bio u Interu iz Milana, dijelom uzrokovane ovisnošću o alkoholu.

“U Italiji sam imao ozbiljan problem. Sve sam propio. U Interu sam imao višak kilograma, bio sam debeo i niskog samopouzdanja. Bila je to faza u kojoj se sve spojilo, od smrti mog oca do duboke depresije”, rekao je napadač, koji je dobio pomoć psihologa da se liječi.

Adriano nakon toga nikad nije bio isti kao u Interu, ali ostvario je solidnu karijeru i uspio je ostaviti iza sebe najgori period života.

(klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here