Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je u predmetu ustupljenom od strane Tužilaštva KS, nakon provedene i okončane istrage, podiglo optužnicu protiv Ilije Živkovića (1981.) iz Orašja, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Kako su naveli u saopćenju iz Tužilaštva HNK, Općinski sud u Čapljini u cijelosti je potvrdio navedenu optužbu.

“Optužnicom se Ilija Živković sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, delegiran kao glavni sudac, zajedno sa K. B., za suđenje određenih nogometnih utakmica, u tom svojstvu suca A Liste I lige Federacije BiH, postupio suprotno odredbama članka Kodeksa o ponašanju članova Nogometne organizacije Nogometnog saveza Federacije BiH, tako što je od uprave nogometnog kluba koji se takmiči u prvoj nogometnoj ligi Federacije BiH, zahtijevao i primio dar u vidu novčanog iznosa od 3.000 KM, na način da je optuženik dana 13. oktobra 2019. godine trebao suditi utakmicu na nogometnom stadionu u Gabeli, Grad Čapljina, pa je neposredno prije početka utakmice po dogovoru došao u restoran ‘K.’ u Parku prirode Hutovo Blato, gdje je potom od prikrivenog istražitelja ispred navedenog restorana primio dar u iznosu od 3.000 KM, da bi zauzvrat u navedenom svojstvu i načinom suđenja utjecao na ishod rezultata nogometne utakmice u korist nogometnog kluba ‘G.’ i tako primljeni dar-novac u ukupnom iznosu od 3.000 KM prisvojio za sebe”, navodi su u saopćenju.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo Sudu određivanje sigurnosne mjere optuženiku i to mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, na način da se optuženiku zabrani obavljanje svih funkcija i dužnosti u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim nogometnim savezima, kao i svim natjecanjima koje navedeni savez organizira na razini BiH.

Također, Tužilaštvo je predložilo Sudu da se optuženiku oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom u iznosu od 3.000 KM.

Općinski sud u Čapljini zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženika za dan 30. januara u 11 sati.

(Raport)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime