Kazahstan, 124. reprezentacija FIFA-ine liste, u četvrtom kolu kvalifikacija za SP senzacionalno je uzeo bod (2:2) protiv Ukrajine, 25. na spomenutoj tabeli i četvrtfinalista nedavnog Eura.

To je jedna od najvećih senzacija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Utakmica je odigrana 1. septembra, a odmah nakon susreta otkriven je veliki skandal. Dvostruki strijelac za Kazahstan Ruslan Valiullin igrao je iako je ranije bio pozitivan na drogu.

Sredinom avgusta Valiullin je dobio pozitivan nalaz na drogu tokom doping-kontrole. Bio je testiran na utakmici svog Tobola i Žiline u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Problem je što je Tobol tek 2. septembra, dan nakon utakmice s Ukrajinom, poslao dopis Nogometnom savezu Kazahstana da je Valiullin pozitivan.

Kazahstanski nogometni savez pravda se da nije znao da je Valiullin pao na doping-testu, a sam nogometaš tvrdi da je pao zbog korištenja vitamina. Nakon utakmice s Ukrajinom Kazahstan je izbacio iz ekipe Valiullina, a službeno opravdanje bilo je da je riječ o povredi nogometaša.

“Ruslan kaže da ništa nije znao. U toj utakmici zadobio je povredu mišića i zbog toga nije sudjelovao u dvije utakmice koje su uslijedile, protiv Finske i Bosne i Hercegovine”, izjavio je Azamat Aytkhozhin iz Kazahstanskog nogometnog saveza.

Prema UEFA-inim pravilima, Kazahstan ne može biti kažnjen i Ukrajina neće dobiti bodove za zelenim stolom jer jedan slučaj dopinga u ekipi nije dovoljan za kažnjavanje.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here