Robert Prosinečki bivši selektor Bosne i Hercegovine javio se iz Zagreba i govorio o reprezentacijama, Srbije, Hrvatske i BiH.

Koliko može Srbija u grupi, može li da bude prva?

– Gledaj, Srbija već godinama ne ide na velika takmičenja. Imala je problema, nadam se da će to Piksi riješiti. Vjerujem da će napraviti atmosferu, a to je najvažnije. Reprezentativni duh, plus želja i volja, plus maksimum da odeš u Katar… Teško će biti protiv Portugala, ozbiljan je to tim, posebno što će odlučivati utakmica na njihovom terenu. Opet, Srbija je u drugom poluvremenu protiv Portugala izgledala odlično, što znači da se može igrati protiv njih. Nema predaje, što da ne… Treba se boriti. Mada, nije ni neuspjeh biti drugi u grupi i pokušati u Katar otići preko baraža. Mnogi će morati tako.

Hrvatska se okliznula protiv Slovenije, poslje upisala dvije pobjede, ali nije briljirala. Šta se dešava?

– Smjena generacija! Traže se novi igrači i nova lica, i to je normalno. Prevelika su očekivanja ovdje. Opet i to je normalno, jer je Hrvatska bila druga i treća na svijetu, stalno na velikim takmičenjima… Za jednu zemlju kao što je Hrvatska od 3,5 miliona stanovnika, to je velika stvar. Doći će i ti novi igrači, grupa nije teška, vjerujem da će oni otići na mundijal. Bila je kriza protiv Slovenije, nije bilo dobro ni protiv Kipra, ni Malte, ali se pobjedilo, a to je najvažnije. Drugi rezultati u grupi su se poklopili i Hrvatska je prva.

Radili ste kao selektor BiH, kako vam se čini selekcija te zemlje?

– Imaju baš tešku grupu. BiH je u delikatnoj situaciji, teško će otići na veliko takmičenje, Francuzi su apsolutni favoriti u grupi, a poslje toga, za drugo mjesto im ostaje da se bore sa Fincima i Ukrajincima. Trebalo je da dobiju Fince u gostima, jer su dva puta vodili, a na kraju je završeno 2:2. Nesrećno su kući izgubili od Francuza. Neka se bore, nema druge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime