Fudbaleri Sarajeva nalaze se na pripremama u Čitluku, pred nastavak sezone Premijer lige BiH u februaru. Za Novi dan je govorio trener Bordo tima, Simon Rožman.

Simon Rožman slovenski je fudbalski trener i bivši fudbaler. Vodio je slovenske klubove Celje, Domžale i Maribor, te hrvatsku Rijeku osvojivši kup u obje države.

Na početku razgovora Rožman je sumirao polusezonu.

“Igrači su svjesni šta je bilo iza nas, gdje smo počeli i šta sad radimo. Mislim da je pomak bio na nekoliko struktura, ne samo na terenu. Mislim da smo dignuli sve sfere kluba na maksimalan profesionalizam, što mislim da je jedan preduvjet da se napravi dobar rezultat. Ovo su prve naše zajedničke pripreme, prvi dio su bazične pripreme, tehničko-taktičke.”

Slovenski stručnjak dotakao se selekcije igrača, u Sarajevo su stigla četiri, a da li će biti još pojačanja kaže:

“Već smo upoznali jako duboko ligu, znamo svoje mane i kvalitete, veći dio rostera zadovoljava kriterije koje želimo, željeli smo dopuniti roster mladim igračima jer mislimo na budućnost kluba. Što se tiče nekih zvučnih pojačanja, može se desiti, nije još sve završeno, ali imamo kostur ekipe i to se zahvaljujem klubu. Sportski direktor mnogo radi na tome, ovaj roster može donijeti ciljeve klubu koji su ispred nas.”

Sarajevo su u ovom prelaznom roku pojačali Matanović, Iliev i Krdžalić i Mehmedović.

“Svi u startu su na nuli, počeli smo pripreme od nule, želimo ići dalje, svi koji su došli imaju dobar potencijal, najviše su “gladni” ovi koji su stigli iz manjih sredina. Jako se trude.”

U Bordo timu se radi jako tiho i zatvoreno, iz kluba ne izlazi mnogo informacija.

“Bilo je natezanje oko priprema zašto ne želimo biti sa nekim. Mi želimo svoj mir”, kratko je rekao Rožman.

Titula u ovom momentu možda nije realna, a da li je cilj domoći se pehara osvajača Kupa Bosne i Hercegovine kaže:

“Nema predaje, ako smo realni razlika je do prvog mjesta puno velika ali se nećemo predati. Kod nas se dosta mijenjala situacija, mi smo lovci nismo plijen. Što se tiče kupa imamo ambiciju, kad gledamo nazad u historiju, trofeji se pišu. Želimo napraviti iskorak u Evropi a ne samo da tu sudjelujemo.”

Rožman je mlad trener, svoju karijeru je započeo sa 33 godine, trenutno u svojim vitrinama ima dva osvojena trofeja, a ovaj slovenski stručnjak rekao je i koji je konačni cilj sa Sarajevom.

“Sarajevo naredne sezone napada duplu krunu, zato sam i došao. Možda smo mislili da će taj proces biti još brži, ne ide ništa preko noći. Ima mnogo posla, Sarajevo je jedan respektabilan klub koji je dobro organizovan. Vjerujem da će se trud nagraditi u tom rezultatu. Ovo je klub koji živi za trofeje, Sarajevo to zaslužuje.”

Kako se odmara Simon Rožman?

“Dosta sam u poslu, praktično kad su pripreme nema opuštanja. Van terena se mogu nasmijati, što se tiče posla tu nema šale. U prethodnih šest mjeseci upoznao sam grad, igram malo tenis sa stručnim štabom. Volim bosansku muziku, izašli smo jednom-dva puta, nisam u toj formi”, našalio se Rožman za kraj razgovora.

(N1)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime