Na današnji dan prije 25 godina nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je na Koševu pobijedila Italiju rezultatom 2:1. 

Zbilja je nestvarno kako je izgledao tada najveći bosanskohercegovački stadion tog 6. novembra 1996. godine. Sport spaja ljude, sloboda omogućava društvo jednakih vrijednosti i pravih temelja za izgradnju države. Tada je to prepoznao i danas zna Vlatko Glavaš. On je prvi igrač nebošnjak koji je 1994. godine obukao nacionalni dres Bosne i Hercegovine. Nevjerovatno, kaže, zvuči činjenica da se nismo skoro makli s mjesta. Politički nazadujemo, i jačaju sile koje ne žele dobro BiH! 

Na to da je svoju BiH prihvatio kao državu i danas posebno ponosan. Uvijek ističe da je te godine odabrao svoj put s kojeg ne želi skrenuti. 

U nogometnu reprezentaciju BiH lično ga je pozvao tadašnji predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović.  

“Ponosim se što sam od prvih nastupa učestvovao u stvaranju naše reprezentacije. Iako je bilo ogromnih pritisaka na moju porodicu, moje prijatelje, drugove…, ja se nisam uplašio ni ustuknuo – kaže Glavaš u komentaru za Patriju.

Danas je državni zastupnik i duboko vjeruje da je moguće “da živimo u građanskoj BiH.”

I to baš danas, kada su secesionističke ideje Milorada Dodika nikada jače, a HDZ zahtijeva izborni zakon koji je aparthejd.

„Najviše volim Bosnu i Hercegovinu. Svi koji su rođeni ovdje su Bosanci i Hercegovci. Ne razumijem ljude koji negiraju da je Bosna i Hercegovina njihova zemlja. To me uvijek nanovo vrijeđa. Ja sam obilježen ’94. kao što je sada obilježen Željko Komšić, ali i svi oni koji zastupaju stavove o tome da je BiH moguća kao zemlja pravih istinskih demokratskih vrijednosti – ističe Glavaš.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here