Rijetka fotografija Zlatana Ibrahimovića s početka karijere osvanula je na društvenim mrežama. Tačnije Zlatana kao dječaka iz doba kad je igrao za švedski Malmö. U to vrijeme vjerojatno nije ni sanjao kakvu će karijeru imati i koliko će velikih trofeja osvojiti i postati jedan od najboljih napadača u posljednjih 20 godina.

Ibrahimović je u Malmu igrao do 2001. kada prelazi u Ajax. Nakon toga prošao je kroz Juventus, Inter, Barcelonu, PSG, Manchester United, LA Galaxy i Milan.

Slavni napadač, inače, ima i bh. korijene jer je njegov otac rođen u Bijeljini. Majka je pak iz sela Prkos blizu Zadra, a roditelji su mu su poznali u Švedskoj gdje se on i rodio. Tamo je bio i za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji, a tog razdoblja prisjetio s u svojoj autobiografiji.

“Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardiranju u Hrvatskoj. Svi su bili tužni osim mene, koga nije bilo briga je li neko Srbin ili Bošnjak ili što već”, prisjetio se Zlatan i svojoj autobiografiji.

A iako je napunio 40 godina i dalje briljira pa je prije nekoliko dana opet pozvan u reprezentaciju za završnicu kvalifikacija za SP u Kataru.

“Polažem velike nade da će biti u stanju pridonijeti”, kazao je izbornik Janne Andersson. “Dosta smo kontaktirali i on jedva čeka priključiti se reprezentaciji. Naravno, to je dobro za nas da imamo tako dobrog igrača s toliko iskustva u tako ključnoj situaciji.”

Švedska prvu utakmicu protiv Gruzije igra 11. novembra u Batumiju, a onda tri dana kasnije gostuje protiv Španije u Sevilli.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here