U Njemačkoj ima kultni, a u Energie Cottbusu legendarni status. Svojom harizmom i odbranama obilježio je jednu eru Bundeslige.

Gotovo punih 11 godina je bio nezamjenjiva ‘jedinica’ u Energie Cottbusu, u dva navrata izabran je za najboljeg klupskog igrača sezone, a koliko su ga cijenili najbolje pokazuje i oproštajna utakmica koju su mu organizirali. Skoro 15.000 navijača je pozdravilo svog kultnog golmana.

Govorimo i Tomislavu Piplici. Svojim ponašanjem i golmanskim stilom je odskakao, a omiljen je i danas kada je u mirovini, dijelom i zbog svog britkog jezika i pristupačnosti. Nikada se nije povijao kako vjetar puše.

Sa Piplicom smo razgovarali o aktuelnom stanju u Njemačkoj, onome što danas radi, kao i o fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine koju u narednim danima čekaju prve utakmice pod vodstvom novog selektora. Prati pomno sve…

“I ovdje je veliki problem s tim koronavirusom, svako to tumači na svoj način, kako kome odgovara. Sve je zatvoreno. Omladinci ne treniraju, mi u četvrtom rangu smijemo trenirati po dva-tri puta sedmično, ali prvenstvo još nije počelo niti znamo kada će. Jedino se igra u prve tri lige”, priča Piplica za Reprezentacija.ba portal. 

Piplica je od ljeta prošle godine zaposlen u klubu po imenu SpVgg Bayreuth. Radi se o četveroligašu kojeg vodi Timo Rost, poznati bundesligaški fudbaler, a Piplicin posao je prilično specifičan.

“Mi se takmičimo u Regionalligi Bayern s ambicijama da se plasiramo u viši rang. Evo, sada smo treći na tabeli s bodom manje u odnosu na prvoplasirani Aschaffenburg. Čekamo da se prvenstvo privede kraju. Ja radim kao sportski koordinator, brinem o prvoj i drugoj ekipi, zatim o omladinskom pogonu koji želimo što više unaprijediti. Cilj nam je imati svoje igrače. Zanimljiv posao, svakako. Znate da sam ranije već radio kao trener golmana, bio sam i prvi trener, pomoćni…”

Mnogi će odmahnuti rukom na pomen njemačke četvrte lige, ali…

“U Regionalligi Bayern ima puno tradicionalnih klubova, tu su Augsburg, Nurnberg, pa Greuther Furth…, a uvjeti su posebna priča. Usudio bih se reći i bolji nego u našoj Premijer ligi. U dosta navrata mogli ste vidjeti da tokom priprema mnogi klubovi iz Bundeslige izgube od četveroligaša. Nije to baš ‘smiješan’ nivo kako neki smatraju. Oko 80 odsto fudbalera su profesionalci, dok ostali igraju amaterski, čisto za dušu. U mom klubu ima nekoliko igrača koji pored imaju svoj biznis i ne isplati im se ići u rizik i ostavljati to.”

U Njemačkoj je Piplica proveo najveći dio igračke karijere. Interesovalo nas je koliko se teško probiti do većeg kluba, lige…

“Teško je, itekako. Naročito kada pređeš tu neku starosnu granicu. Ja kada sam bio mlađi i kada sam imao ponude da nešto više napravim, tada sam bio ‘vezan’ za reprezentaciju. Rijetko koji klub će pristati da nekoliko puta godišnje budeš odsutan po desetak dana.”

Prati Piplica sve što se dešava u njemačkom fudbalu, naročito Ermedina Demirovića koji ove sezone igra vrlo dobro u Freiburgu.

“Pratim tog dečka već dugo, bio je ovdje u omladincima Leipziga, HSV-a. Definitivno se radi o kvalitetnom mladom fudbaleru koji je pokazao da je sazrio i da na njega treba ozbiljno računati. Nemamo mi veliki izbor i nismo u situaciji da tek tako ignorišemo igrače koji igraju u velikim ligama.”

Velike kritike javnosti izazvalo je to što se na spisku nije našao Asmir Begović. Ove sezone brani vrlo dobro u Championshipu, izabran je u nekoliko navrata i u tim kola.

“Ne znam kakve su to relacije, šta se dešava, pa ne bih pretjerano ni ulazio u to. Činjenica je da mi imamo golmana, ali pitanje je jesu li svi dorasli onome što nas očekuje u ovim kvalifikacijama. Drago mi je što je Asmir ponovo pokazao kvalitetu nakon što se ranije nalazio u krizi. Nije dobro da zaboravljamo što je dao našoj repreentaciji, ali danas je to valjda moderno, niko ne gleda šta je bilo jučer. Bitno je ono danas.”

Javnost u Bosni i Hercegovini nije najbolje prihvatila novog selektora Ivayla Peteva, ali praviti ga nestručnim, prema njeogom mišljenju, bilo bi neozbiljno.

“Nebitno je mislim li ja dobro o njemu ili ne, ali neozbiljno je takvog čovjeka praviti nestručnim. Radio je ozbiljne poslove, bio je selektor svoje zemlje, zatim trener Dinama, vodio je ekipe u Ligi prvaka… Sada kada je izabran treba mu dati šansu da radi i suditi mu po rezultatu. Uostalom, vodi našu državu, svima nam je cilj da bude što bolje. Da mu je lako – nije. Znam i sam kako je bilo kada sam bio u stručnom štabu. Svi znaju sve…”

Interesovalo nas je jesu li tačne priče kako su on i Borče Sredojević “radili na crno” u reprezentaciji BiH kako se pričalo.

“Ne, mi smo imali ugovore, ali to su bili takvi ugovori da su ih mogli prekinuti svakog časa. Nismo nudili nikakvu garanciju. Tek kada smo otišli na Svjetsko prvenstvo to je bilo nešto drugačije. Počeci su bili teški, faktički si radio džaba.”

U narednim danima kreće kvalifikacijski ciklus za plasman na Svjetsko prvenstvo. Ima li optimizma kod Piplice?

“Ah, znate kakvi smo mi. Kad ide, svjetski smo prvaci, a kada ne ide… Ko kaže da će biti lako, onda nema pojma o kakvoj se grupi radi. Teško je predvidjeti kako će sve to funkcionisati, novi je selektor, ali kao navijač nadam se najboljem. Po meni je najvažnije da se unutar tima napravi dobra atmosfera jer uz zajedničke snage sve je moguće. Ako radiš u lošoj atmosferi, nema te.”

Da jabuka ne pada daleko od stabla dokaz je i Piplicin sin Žak Paulo. On trenutno igra u klubu Lokomotive Leipzig.

“Trener je izjavio da je sa njim zadovoljan u svim segmentima razvoja, dobio je skoro i novi ugovor. Vjerjem da bi iduća sezona mogla biti njegova, a kada odigra veliki broj utakmica u Regionalligi, uz malo sreće može se nadati nekom iskoraku. Inače, klubovi iz 2. i 3. lige koji si ne mogu priuštiti kupovinu igrača, pojačanja crpe upravo iz Regionallige gdje traže mlade i talentovane”, dodao je Piplica. 

(Reprezentacija.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime