Trening mladih fudbalera se treba značajno razlikovati od načina na koji treniraju već profesionalni fudbaleri.

Da bi mladi fudbalski talenat postigao zapažene rezultate potrebno je da tokom višegodišnjeg procesa sportske pripreme se planski utiče na razvoj njegovih osobina i sposobnosti, te ga na adekvatan način podučavati specifičnim motoričkim znanjima. Adekvatan i kontinuiran rad na fizičkoj spremnosti mladog igrača će minimalizirati mogućnost povreda i zastoja u sportskom razvoju.

Zbog toga upravo trening mladih fudbalera treba uvažavati :

  • Opšte zakonitosti i individualne posebnosti psihofizičkog razvoja mladih fudbalera;
  • Specifične zahtjeve pojedine pozicije u odnosu na igračeve konativne, kongitivne i motoričke sposobnosti;
  • Metodiku usvajanja tehničko – taktičkih znanja
  • Tok i specifičnost svake pojedinačne faze razvoja igrača kako cjelokupnog tako i sportskog.

Početno razdoblje treninga djeteta ili inicijacija traje od 6. do 9. godine života. U ovom razdoblju bi djeca trebala biti izložena treninzima niskog inteziteta sa naglaskom na razvoj širokog spektra sposobnosti. U ovom periodu je potrebno naglasiti višestrani razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti sa širokom lepezom vježbi koje uključuju trčanje, skakanje, hvatanje, ravnotežu, kotrljanje….

Drugim razdobljem možemo obuhvatiti period od 11. do 14. godine života. Ovo razdoblje se često naziva i periodom oblikovanja sportiste. Ova faza podrazumeva postepeno povećavanje inteziteta treninga. Kondicioni trening fudbalera ovog uzrasta mora dominantno biti usmeren ka višestranoj i bazičnoj sportskoj pripremi, uz početak specifičnih kondicionih zahtjeva.

Treće razdoblje traje od 15. do 18. godine i naziva se specijalizacijom. U ovom se razdoblju sportista sprema da podnese veće zahtjeve treninga, pa nakon kvalitetne višestrane i bazične pripreme, započinje sa kondicionim vježbama koje su specifične za fudbal. U ovoj fazi je važno povećati intezitet specifičnih kondicionih vježbi zbog poboljšanja stepena takmičarskog izvođenja.

(ftsnews.com)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime