trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine poslije dvije godine pandemije koronavirusa došao je na ideju da se svi premijerligaški fudbaleri, članovi stručnog štaba, predstavnici kluba, moraju testirati prije svake utakmice.

PCR test, obavijestili su klubove iz FSBiH, ne smije biti stariji od 72 sata. Sve troškove za maksimalno 50 osoba snosit će FSBiH, piše u zaključku koji je potpisao predsjednik Komiteta za takmičenje Dušan Marković.

Koliko će to da košta? Pod uvjetom da u svakom klubu testiraju 50 osoba, uz prosječnu cijenu PCR testa od 90 KM, Fudbalski savez će izdvojiti 4.500 KM. U Premijer ligi se takmiči 12 timova, što je po jednom kolu čak 54.000 KM, a mjesečno, kada se igraju i četiri kola – 216.000 KM.

Važno je napomenuti i da će klubovi testiranje vršiti u zdravstvenoj ustanovi koju je odabrao Fudbalski savez BiH.

FSBiH se u zaključku koji je stigao na adrese klubova ne poziva na eventualne odluke nadležnih kriznih štabova, a ostaje nejasno zbog čega osobe koje sudjeluju u organizaciji i odigravanju utakmica ne bi bile podvrgnute antigenskom testiranju, koje je znatno jeftinije i koje pored PCR testa praktikuje i Evropska fudbalska federacija (UEFA) u svom protokolu.

Zaboravili su stručnjaci iz Bulevara Meša Selimović 95, na digitalne COVID potvrde o kojima bruji svijet, a koje priznaje i UEFA. Šta je s osobama koje su prebolovale koronavirus, šta je osobama koje su primile obje doze vakcine? Ništa!

Ljudi iz klubova, čitajući dopis iz Fudbalskog saveza BiH, vjerovatno su se pitali i koje uvjete će po dolasku na utakmicu morati ispuniti novinari, fotoreporteri, delegacije. Očito će im trebati dodatno pojašnjenje.

(faktor)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here