Međunarodna organizacija rada (ILO) danas je, više od godinu prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva objavila izvještaj da je 50 stranih radnika smrtno stradalo na gradilištima u Kataru 2020. godine, a više od 500 ih je teško povrijeđeno, uključujući i one koji su ubrzavali gradnju stadiona za SP.  

Izvještaj je izašao na vidjelo usred kritika zbog kršenja ljudskih prava u zemlji.

U izvještaju se navodi da je većina žrtava umrla od posljedica padova, od kojih se većina dogodila na radnom mjestu.

– Teže povrede uglavnom su bile posljedica padova, ali i prometnih nesreća, nesreća pri radu sa mašinama – dodaje se u izvještaju ILO-a.

– Bilo je 30 smrtnih slučajeva izvan bolnica i 20 u bolnicama. U prosjeku su se prošle godine dogodile 42 nesreće na radnim mjestima u Kataru, ukupno 506, koje su rezultirale teškim povredama. U međuvremenu je oko 37.600 ljudi pretrpjelo lakše povrede – objavila je ILO.

Većina povrijeđenih radnika došla je u Katar iz Bangladeša, Indije i Nepala, a uglavnom su ti strani radnici radili u građevinarstvu.

Podaci se ne prikupljaju sistemski. Stoga ILO poziva državu da uvede nacionalnu platformu za prikupljanje podataka o povredama. 

– Osim toga, postoji potreba za boljim istraživanjem smrti koje nisu kategorizirane kao smrti na radnom mjestu, ali bi mogle biti povezane s tim –  rekao je voditelj projektnog ureda ILO-a u Kataru Max Tunon.

Katar je usvojio niz reformi rada u pokušaju da poboljša prava radnika, ali ima poteškoća u njihovoj provedbi.

– Katar će nastaviti surađivati ​​s ILO-om kako bi osigurao učinkovitu provedbu reformi rada. Katar nastavlja poboljšavati radne prakse i povećavati sigurnost za sve radnike –  odgovorila je država u saopćenju za javnost.

U Kataru radi više od dva miliona stranaca, uglavnom na poslovima vezanim uz pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here