Chelsea je poslije jedanaesterca savladao Villarreal i osvojio evropski Superkup nakon što je prošle sezone otišao do kraja u Ligi prvaka.

U junaka utakmice pretvorio se rezervni golman Chelseaja Kepa Arrizabalaga. Njega je trener plavih Thomas Tuchel u igru uveo u 119. minuti umjesto prvog golmana Edouarda Mendyja upravo zbog dobrog čitanja udaraca s bijele tačke, a Kepa je to i potvrdio odbranivši udarce Mandija i Albiola.

Arrizabalaga je tako ipak dobio manji dio utakmice pored sjajnog Mendyja koji ga je u proteklih godinu dana sasvim zasjenio. A priča ovoga 29-godišnjeg senegalskog golmana rođenog u Francuskoj jako je zanimljiva.

Naime, Mendy je 2014. godine bio na francuskom zavodu za zapošljavanje. Nakon što mu je istekao ugovor s trećeligašem Cherbourgom, Mendy je bio bez kluba i mislio je da mu je karijera završila s 23 godine na leđima.

“Za nogometaša ili bilo koga drugog nezaposlenost je poput šamara u lice. Ponovljeni neuspjesi ostavljaju tragove na vama i počnete razmišljati da možda niste stvoreni za to”, rekao je kasnije Mendy te dodao:

Zatim je bez plate trenirao u Le Havreu i dobio priliku za probu u Marseilleu. Tu je dobio ugovor s B ekipi i iskazao se u nastupima za rezerve. Zatim je dobio angažman u Remisu kojem je pomogao da osvoji drugu ligu. Potom ga je Rennes kupio za četiri miliona eura i za francuskog prvoligaša branio je godinu dana.

U 2020. godini je uslijedio transfer u slavni Chelsea koji je za Mendyja platio 25 miliona eura. Na Stamford Bridgeu konkurencija mu je bio Kepa Arrizabalaga, najskuplji golman u historiji za kojega je Chelsea svojedobno izdvojio 80 miliona eura. No, Mendy je vjerovao u sebe, izborio se za “jedinicu” koju danas čvrsto drži.

I ovaj nekad nezaposleni 23-godišnjak danas ima osvojenu Ligu prvaka i europski Superkup. A o zavodu za zapošljavanje, novcu i egzistencijalnim problemima više nikad neće morati razmišljati jer sada svake sedmice zaradi 60 hiljada eura.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here