Vahid Halilhodžić, legenda Rođenih i trenutni selektor fudbalske reprezentacije Maroka sa oduševljenjem je dočekao vijest kako je Velež nakon 33 godine izborio Evropu.

Halilhodžić je u razgovoru za N1 govorio o simbolu Mostara, Zmajevima. Ali otkrio je i kakve su mu ambicije sa afričkim timom.

Kako ste vi dočekali vijest da je Velež sezonu u Premijer Ligi završio u evropskim takmičenjima?

Halilhodžić: Normalno, ja sam pratio tu utkamicu. Odmah po završetku čestitao sam igračima i predsjedniku kluba. Za mene kao bivšeg igrača ovo je bila jedna od najljepših poruka koje sma primio u posljednje vrijeme iz Mostara.

Znate i vi koliko je Velež problema imao od kraja rata do danas. Da li je ovaj uspjeh zbog toga još više vrijedan?

Ja sam i sam mnogo učestvova u oporavku Veleža. U jednom momentu neki su htjeli da se klub ugasi. Zajedno sa drugim pojedinicima borili smo se da Velež nastavi sa radom. On je jedan od simbola Mostara. Velež je ostao u finom sjećanju širom bivše države. Dogodine Velež slavi veliki jubilej – 100. godina i ovo je lijepa poruka.

Pratite li kako se radi u klubu? S kim ste u kontaktu kada dođete u Mostar, ili telefonskim putem?

Praktično sam svakodnevno u kontaktu sa predsjednikom kluba. Godinama pomažem kako mogu klub, bez velikih pompi. Jako diskretno. Znam sve šta se dešava, iz prve ruke. Poteškoće kroz koje je prolazio. Posebno mi je drago zbog navijača Veleža. Znate, Velež je uvijek bio ljubimac svih Mostaraca. Sinoć su mi slali snimke veličanstvenog dočeka u Mostaru i Konjicu. Drago mi je što su navijačima pružili radost.

Hoćemo li ikada dočekati da nekog igrača Veleža “Rođeni” poštuju kao što su vas?

Ja se nadam da hoće. Mi smo prošlost. Velež je imao nekoliko izvanrednih generacija. Fenomenalnih igrača koji su pronijeli slavu.

Uskoro imate i utakmice sa Marokom u Afričkom kupu nacija. Kakve su vam ambicije?

Ovdje sam došao da pokušam napraviti podvig. Do sada sam tri reprezentacije odveo na Svjetsko prvenstvo. Niko nije uspio to učiniti sa četiri reprezentacije. To mi je dodatni motiv. Maroko ima izvanredne uslove za rad.

Jeste li pratili igre selekcije Bosne i Hercegovine?

Normalno da pratim našu reprezentaciju. Reprezentacija BiH je moja. To je moja država. Nadam se da će se konačno srediti situacija oko reprezentacije. Važno je to i za samu državu. Sport bi trebao napraviti put da se smanje tenzije. Da se napravi zajedništvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime