Elvedin Begić, bivši predsjednik NSBiH, nije imao niti jednog savjetnika. Uvažavao je kolege iz Izvršnog odbora NSBiH, ali nikom nije vjerovao.

Ipak, Begiću je najbliži bio Emir Spahić, najuspješniji bh.kapiten, koji je ostavljao srce na terenu. Jedino je Spahi vjerovao, ali čudi da mu nikad nije dao zvaničnu poziciju u NSBiH.

U drugom predsjedničkom mandatu Begić je, odnosno Izvršni odbor NSBiH, imenovao savjetnikom za sportska pitanja Zvjezdana Misimovića. ” Miske” je tokom mandata dobio šire ovlasti, pa je pregovarao kada se izabrao Robert Prosinečki za selektora, kasnije presudio da selektorsku poziciju dobije Ivaylo Petev.

U periodu “primopredaje”, na isteku Begićevog mandata, dolaskom Vice Zeljkovića, Misimović je medijski prozivao Begića i otvoreno stao na stranu dolazeće Vicine administracije. Sve je češće bivao na utakmicama Borca, miješao je kuglice na žrijebu polufinala Kupa BiH, razgovarao s potencijalnim reprezentativcima. Kada je Zeljković preuzeo sve poluge u Savezu, potpisao je rješenje Zvjezdanu Misimoviću za jednog od savjetnika. Isti status dobili su Sejo Kajtaz i Slaven Garić. Tako je zadovoljen nacionalni ključ.

Kada je Misimović u pitanju, podijeljena su mišljenja navijača. Veliki dio navijača smatra ga jednim od najboljih reprezentativaca svih vremena. Miske je sudjelovao u brojnim humanim akcijama, organizirao kampove. Zvjezdan je prihvatio da igra za BiH kada mnogi nisu željeli. No, nije mali broj navijača koji Misimoviću zamjeraju što je “mitraljirao” Safeta Sušića.

Miroslav Blažević ga je obilježio kao glavnog krivca za poraz u baražu od Portugala. Ćirine optužbe i “saznanja” na Misketov račun šokirale su javnost. Ipak, bh. navijače Miske je najviše povrijedio kada je između Sergeja Barbareza i Peteva stao na stranu bugarskog trenera. Koji je kasnije izabran za selektora, piše Sportske.ba.

Misimović će ulogu savjetnika sa “širim” ovlastima obavljati do kraja mandata Vice Zeljkovića.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here