Malo ko u Bosni i Hercegovini zna kakva je sportska i ljudska veličina bio Fikret Hodžić. čovjek koji je 15 puta branio titulu državnog prvaka Jugoslavije u bodybuildingu.

Fikret je 1981. godine osvojio treće mjesto na svjetskom takmičenju u Kairu, kada je prvo mjesto osvojio američki glumac, sportist i političar Arnold Schwarzenegger.

Nažalost, Fikret Hodžić je mučki ubijen na kućnom pragu u Trnopolju 9. jula 1992. godine. Njegova supruga Suada opisala je trenutak kada je srpski vojnik svirepo ubio Fikreta.

“Nedaleko od kuće su Fikreta zaustavili, a nama rekli da produžimo. Nedugo zatim iza mojih leđa se začuo rafal. kadasam se okrenula vidjela sam Fikreta na zemlji i momka koji je držao kalašnjikov i smijao se. Da je ko tuđi ne bi bilo toliko krivo već je to bio momak koji je trenirao kod nas, u našoj kući. Mi smo morali dalje, nije bilo povratka. Djecu sam zadržala da se ne vraćaju i ne okreću”, otkrila je Fikretova supruga Suada.

Posmrtni ostaci Fikreta Hodžića, istinske legende bh. sporta, pronađeni su u masovnoj grobnici u januaru 2009. godine, a sahranjen je 20. jula 2009. godine.

Kada je čuo da je Hodžić ubijen, Arnold Schwarzenegger je poslao srceparajuće pismo njegovom sinu Džemalu.

“Ovo je tragedija koja se ne može opisati riječima. Bio bih sretan da sam mogao nešto učiniti. Svjestan sam veličine tvog oca i naša zajednica gaji veliko poštovanje prema njemu”, napisao je između ostalog Schwarzenegger u pismu.

Poznati glumac je Džemalu poslao i paket s opremom za treniranje u nadi da će i on slijediti stope svoga oca.

U Sarajevu je 2017. godine u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 predstavljena postavka posvećena Fikretu Hodžiću.

U Muzeju se osim ovog pisma može vidjeti i jedina medalja Hodžića koju je pronašla njegova supruga, zatim njegova omiljena majica i teg koji je sam napravio.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here