Peter O’Leary, ime je penzionisanog suca koji se tokom karijere samo jednom našao na velikoj sceni – na Mundijaju u Brazilu.

Nažalost, sudio je i onaj meč BiH – Nigerija koji nikada nećemo zaboraviti niti mu oprostiti nepravdu koju nam je učinio.

U tom meču poništen je čist pogodak Edina Džeke u 21. minuti kojim smo trebali doći u vodstvo. Na kraju smo izgubili 1:0, a sudac s Novog Zelanda propustio je prije gola Nigerijaca suditi čist prekršaj nad Emirom Spahićem.

Danas je O’Leary u sudijskoj penziji. Zaposlen je kao direktor srednje škole Opunake. Posljednji meč sudio je davne 2015. godine.

Sudac je bio čak 21 godinu, a i danas mu je u sjećanju ostala jedna situacija s početka karijere.

“U jednoj utakmici je bilo dosta starijih fudbalera na terenu koje sam poznavao. Sjećam se da sam u jednoj situaciji stajao pored Petera Coopera i rekao sam ‘izgleda da je taj momak u ofsajdu’, a on mi je odgovorio ‘da, jeste’. Ja sam tada rekao ‘oh, da!’”, prisjeća se O’Leary i kaže da je tada upotrijebio pištaljku.

“Bilo je čudno iskustvo za mene, uvijek sam bio igrač i odjednom sam postao sudija i bio sam taj koji donosi odluke”.

Prije dvije godine dao je jedan intervjuu za australske medije u kojem se između ostalog prisjetio i, kako taj mediji kaže, najveće greške njegove karijere – ‘ofsajda’ Edina Džeke.

“Kod nekih ljudi si uvijek nepopularan. Kada na terenu imaš dva tima, kod jednog ćeš uvijek biti nepopularan. To je činjenica”, prokomentarisao je on.

(sop.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here