Otac Zlatana Ibrahimovića je rođen u Bijeljini, a njegov sin u Švedskoj za čiju reprezentaciju i nastupa. Popularni Ibra nije jedini igrač čiji su roditelji iz naše zemlje, a odlučili su se za druge selekcije. 

Marko Arnautović je vrlo dobro poznat ljubiteljima bh. fudbala. Njegov otac je također porijeklom iz Bosne i Hercegovine, međutim ovom napadaču su neke druge zemlje u srcu, tačnije Austrija za čiju selekciju nastupa te Srbija prema kojoj ne krije simpatije.

Da je to tako pokazao je i na utakmici Evropskog prvenstva kada je u duelu prvog kola protiv Sjeverne Makedonije psovao šiptarsku majku Ezgjanu Alioskom zbog čega je suspendovan na jedan meč.

“Želim se posebno izviniti prijateljima iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Želim jasno reći da nisam rasist”, poručio je Arnautović nakon skandaloznog ponašanja, ali šteta je već bila učinjena.

Ovaj 32-godišnjak je na početku karijere slovio za veliko talenta, a jedno vrijeme je bio i član Intera. U sezoni 2009/10 je osvojio i famoznu Triplettu, a trenirao ga je Jose Mourinho.

Mourinho je prije nekoliko dana ispričao za britanske medije ispričao da mu je Arnautović svojevremeno rekao da je bolji od Zlatana Ibrahimovića, ali i Adriana i Hernana Crespa.

“Direktor Marco Branca ga je doveo na trening. Imao je 18 godina. Stajali su pored linije i odlučio sam da im priđem i pozdravim sve.”

“Tada, u mojoj prvoj sezoni u Interu imao sam Hernana Crspsa, Ibrahimovića, Adriana i Julia Cruza među napadačima.”

“Otišao sam do Brance i Arnautovića, rukovali smo se i razmijenili nekoliko riječi i Marko mi je rekao: ‘Treneru, ja sam bolji od svih njih'”

Na to se Mourinho počeo smijati i odgovorio je: “Ibrahimović, Adriano, Crespo i Cruz, Marko ima 18 godina i bolji je od svih njih…”

Arnautović je nedugo nakon toga otišao u Twente, vratio se godinu kasnije te je proveo jednu sezonu pod vodstvom Mourinha. Za Nerazzurre je upisao svega tri nastupa.

“Marko je fantastičan momak, ali ima ponašanje djeteta. U svlačionici je najbolji bio s Mariom Balotellijem, imaju slične osobine i jednostavno nije bilo lako.

U međuvremenu je promijenio veliki broj klubova. Igrao je za Werder, Stoke City i West Ham, a od 2019. godine igra u Kini za ekipu Shangai Sipga za kojeg je postigao 20 golova na 39 utakmica.

Vrijeme je pokazalo da su njegove riječi kao nezrelog tinejdžera su ipak bile previše ambiciozan jer nije imoa ni približnu karijeru kao Ibrahimović. 

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here