Evropsko prvenstvo u fudbalu samo što nije počelo. Ostalo je još 22 dana do velikog otvaranja, a vrijedi se prisjetiti nekih velikih trenutaka koji i čine ova takmičenja toliko velikim. Jedan od njih je svakako Antonjin Panenka i njegov legendarni način izvođenja penala koji se koristi i dan danas.

U pitanju je Evropsko prvenstvo koje se igralo 1976. godine u tadašnjoj Jugoslaviji. Finale u Beogradu između tadašnjih Čehoslovačke i Zapadne Njemačke. Imala je reprezentacija Čehoslovačke prednost od 2:0, ali reprezentativci Zapadne Njemačke su se uspjeli vratiti u ovaj susret i sa dva pogotka poravnati rezultat na 2:2, kako je i završeno regularno vrijeme i produžeci, a onda se pristupilo izvođenju penala. 

Dio igre koji najmanje odgovara fudbalerima zbog pritiska koji je na njihovim leđima, a sa druge strane najzanimljiviji dio neke utakmice za sve gledaoce, a posebno jer se odlučivalo o šampionu Evropskog prvenstva.

Izvođenje penala na bilo kojoj razini stvara ogroman pritisak, a možete onda i zamisliti kako je tek u finalu jednog ovako velikog takmičenja i šta sve prolazi tim fudbalerima kroz glavu. Jedan udarac koji na treningu sa osmijehom zabijate pretvara se u odlučujući udarac u vašim karijerama, pa nekad i u životima.

Pritisak, napad inspiracije, stres, želja za uspjehom, sve navedeno se tada pomiješalo u glavi fudbalera Čehoslovačke Antonjina Panenke pred izvođenje posljednjeg penala za svoju zemlju, penala za osvajanje Evropskog prvenstva, penala za istoriju. Na semaforu je bilo 4:3 za Čehoslovačku i Panenka je prišao da izvede penal koji ukoliko pogodi bi značio i osvajanje ovog takmičenja.

Ispred njega se nalazio jedan od najboljih golmana u to vrijeme Sep Majer. Panenka je uzeo zalet, a onda vrijeme kao da je stalo i da je došlo do eksplozije kreativnosti. Prišao je lopti i samo je “bocnuo” po sredini gola, dok se bespomoćni Majer bacio u lijevu stranu gola i gledao loptu kako ulazi u mrežu. Možemo samo zamisliti kako je bilo golmanu Zapadne Njemačke u ovim momentima i koliko je samo njemu trajao put lopte do mreže. Sve ostalo je istorija!

Nakon ove utakmice rođena je popularna Panenka, naziv koji se koristi za ovakav način izvođenja najstrožije kazne. Kasnije su to koristile legende evropskog i svjetskog fudbala na svim razinama.

Možemo se podsjetiti Frančeska Totija i gola protiv Holandije 2000. godine, kada je na golu bio veliki Edvin Van Der Sar, pa i gol Andree Pirla na Evropskom prvenstvu 2012. protiv Engleske, ali sve zahvaljujući samo jednom čovjeku, njegovoj inspiraciji i kreativnošću, legendi ANTONJINU PANENKI.

(merdianbetsport.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime