Puno je lakše smisliti izgovor da ne bismo vježbali nego se zaista pokrenuti i odraditi pravi trening. Previše ste gladni, umorni ili nemate vremena? Kratki 10-minutni treninzi su tu čak i za one s popunjenim dnevnim rasporedima.

Mikro treninzi su savršeni za ljude koji nemaju vremena za vježbanje. Ovaj stil vježbanja je odličan za pokretanje cijelog tijela za samo nekoliko minuta. Možete početi s izvođenjem sklekova, čučnjeva, plankova i slično, ili u vaš trening možete uključiti kratke sprintove ako zaista želite ubrzati ritam srca. Istraživanja pokazuju da su ovi mikro treninzi mogu biti učinkoviti kao i bilo koji drugi trening. Uz ovaj način vježbanja možete graditi mišiće, ubrzati metabolizam i gubiti višak kilograma.

10 minuta dnevno

Mikro treninzi su slabo definisani. Oni obično podrazumijevaju kratke periode vježbanja koji traju 10 minuta ili manje, te je glavni fokus kardio ili dizanje tegova. Neki mikro treninzi vas mogu potpuno iscrpiti za samo sedam minuta. Imate bezbroj mogućnosti kada je ova vrsta vježbanja u pitanju. Mnogi stručnjaci kažu kako su ove kratke vježbe snažne, te vam mogu pružiti koristi slične 45-minutnim treninzima umjerenog tempa. Tajna je zapravo visok intenzitet uz koji se definitivno znojite.

Kratki naleti intenzivnih aktivnosti mogu svima donijeti dugoročne koristi. Zdravstvene prednosti uključuju:

  • Bolje zdravlje srca
  • Pojačana izdržljivost
  • Gubitak težine
  • Jači mišići
  • Poboljšane sposobnosti tijela da apsorbuje insulin

Kako uključiti mikro treninge u dan?

Mikrotreninzi su savršeni za one koji nemaju vremena za teretanu. Započnite izvođenjem dva do tri seta tokom dana. Možete ih raditi tokom pauze za ručak na poslu, dok čekate djecu da dođu iz škole ili ujutro kada tek ustanete. Za ove vrste vježbanja vam nije potrebna nikakva posebna oprema. Možete koristiti stolice, zid ili vašu tjelesnu težinu kako biste razvili snagu i poboljšali zdravlje srca. Možete raditi vježbe poput čučnjeva, planka, sklekova i slično u trajanju od 30 sekundi. YouTube je prepun 10-minutnih treninga koje vrlo lako možete obavljati kod kuće.

(body)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here