trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Za novog šefa stručnog štaba sarajevskog Željezničara imenovan je hrvatski stručnjak Tomislav Ivković.

Radi se o nekada sjajnom golmanu iza kojeg je fenomenalna igračka karijera, a trenersku je počeo u hrvatskoj reprezentaciji kao član stručnog štaba kojeg je predvodio pokojni Zlatko Kranjčar.

Trenirao je Ivković nakon toga nekoliko hrvatskih klubova, no nešto stariji ljubitelji fudbala sasvim sigurno ga se sjećaju kao golmana jugoslovenske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. ispala na penala od Argentine u četvtfinalu.

Odbranio je Ivković tada penal jednom od najboljih igrača svih vremena Diegu Maradoni. “Uživo” mu je uhvatio loptu, ali nije to jedini jedanaesterac kojeg je odbranio slavnom Argentincu.

Godinu prije Ivković je branio za Sporting iz Lisabona, a u Kupu UEFA susreli su se sa Napolijem kojeg je predvodio Maradona.

Oba susreta su završena 0:0 pa je pitanje pobjednika odlučeno u penal seriji. I kada je Maradona uzeo loptu prišao mu je Ivković i ponudio mu okladu.

“Ide on prema lopti, a ja mu govorim: ‘hoćeš li se kladiti u 100 dolara da ga nećeš zabiti’. On govori: ‘hajde ok’. I sudija se smije. Bilo je ono kao da smo negdje na haklu. Odbranim mu, ali oni su prošli”, svojevremeno je rekao Ivković.

U video prilogu pogledajte kako je novi šef struke Željezničara odbranio penal Maradoni i “uzeo” mu 100 dolara.

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here