Nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki bio je gost nogometnog podcasta, a tema razgovora bila je i bh. selekcija.

Veliki Žuti bio je selektor Zmajeva od januara 2018. godine do novembra 2019. godine. U 22 utakmice na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine upisao je devet pobjeda, šest remija i sedam poraza.

Prosinečki je pohvalno govorio o reprezentaciji BiH i otkrio šta je prethodilo njegovom odlasku sa klupe.

“Nema se tu šta puno pričati. Ja ću to reći vrlo jednostavno”, rekao je Prosinečki i zatim je objasnio sve.

“Igrali smo Ligu nacija, odradili smo to na najbolji način, BiH je bila prva u grupi i igralo se dobro. Onda su došle kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a u tom periodu ja se razbolim i kreću operacije”, rekao je Prosinečki i nastavio je:

“Imao sam zdravstvene probleme i možda nisam više bio pravi za reprezentaciju. Ključ je bilo 2:2 protiv Grčke. Vodili smo 2:0 i da se tu pobijedilo, vjerovatno bi bilo sve drugačije. Onda je došla Finska, gdje nismo odigrali dobro i više nije bilo iste želje kod igrača. Nisu imali istu želju da pobjede kao u Ligi nacija”.

Igrače više nije mogao vratiti psihički i negativni rezultati su se nastavili nizati.

“Nisam mogao to preokrenuti da budemo pravi. Imali smo utakmicu kvalifikacija za odlazak na EP sa Sjevernom Irskom, koja se trebala igrati u Zenici, a ja sam prije toga rekao da nađu nekog drugog ko bi to mogao izmotivirati i ko bi mogao napraviti najbolje da BiH ode na Evropsko prvenstvo. Nažalost, utakmica se izgubila. Bile su dobre šanse da se ode na EP”.

Prosinečki smatra da bh. selekcija itekako ima kvalitetne igrače i da je nevjerovatno da se nisu još koji put plasirala na EP.

“BiH ima kvalitetne igrače i odlične pojedince, ali se samo jednom plasirala na veliko takmičenje – u Brazilu. To je legendarna generacija Misimović, Spahić, Džeko”.

Govorio je potom o njegovom nasljedniku Dušanu Bajeviću i sadašnjoj reprezentaciji BiH koja je sa Ivaylom Petevom krenula u borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

“Ne možeš reći da Dušan Bajević nema znanja i iskustva, jer je toliko godina u tom poslu. Na kraju nažalost nije napravljen rezultat. Pratim BiH, imam puno prijatelja i volim otići u Sarajevo. Odigrali su dobru utakmicu protiv Francuza, protiv Finaca je bilo 2:2, moglo se dobiti i izgubiti i opet će biti vrlo teško otići na veliko takmičenje. Francuzi će biti prvi, a ako BiH bude druga bit će opet baraž. Bit će tu zanimljivo u borbi za drugo mjesto”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime