Za vrijeme boravka u Manchesteru Ruuda van Nistelrooya često su nazivali čovjekom samo jednog trika, ali opisati njegove golove kao jednostavne, značilo bi pogrešno shvatiti njegovu briljantnost. Kraljevi šesnaesterca. Takvih ima gotovo u svim utakmicama, stoje što bliže golu, čekaju neku zalutalu loptu koju mogu provući pored golmana. Nisu omiljeni kod vještijih i posvećenijih igrača koji moraju trčati i raditi, da bi onda neka lijenčina u kaznenom prostoru ugrabila zasluge, piše Planet Football.

Možda se radi o mržnji zaostaloj iz utakmica u djetinjstvu, u kojima nije bilo ofsajda, ili jednostavno zato što takvi igrači nisu skloni pridonijeti ničemu sve dok se lopta ne nađe u kaznenom prostoru, ali čini se da nisu dovoljno cijenjeni ni u profesionalnom nogometu. Na toj razini dobivaju i novi naziv. Čim izađu iz akademije službeno ih se naziva “kradljivcima”, a nakon što prikupe 50 ili više golova, promoviramo ih u “svestrane golgetere”. To su Gary Lineker. Miroslav Klose. Javier Hernandez. I, Ruud van Nistelrooy.

Preostalih 70 metara terena nije ga zanimalo

Gledajući snimke Van Nistelrooyevih nastupa, postavlja se pitanje je li on uopće znao da postoji još 70-ak metara terena po kojem se mogao kretati. U mnogim svojim pogocima on ne igra apsolutno nikakvu ulogu u pripremi, niti je vidljiv do posljednje sekunde, kad jednostavnim potezom zatrese mrežu. Da je igrao 10 godina kasnije, Vam Nistelrooy bio bi savršen primjer za xG (nogometna metrika očekivanih golova) fanatike.

Ipak, Van Nistelrooyevi pogoci za Manchester United najčešće su bili posljedica nastojanja Ryana Giggsa ili Davida Beckhama da pronađu slobodan prostor na desetak metara od gola i da tamo pošalju loptu. Činilo se da nije posebno važno gdje se Van Nistelrooy nalazi u trenutku kad kreće centaršut ili koliko je odbrambenih igrača oko njega. Ako lopta dođe na spomenuto mjesto, on će biti prvi na njoj. To je tako smiješno jednostavna metoda da se čini kako ne može djelovati – priđi što bliže golu i zabij. To je golgeterska koncepcija 12-godišnjaka, ali je bila itekako učinkovita.

Kao najuspješnija engleska ekipa u posljednjih 25 godina, Manchester United bio je dom ponajboljim napadačima koje je Engleska vidjela posljednjih desetljeća, ali Van Nistelrooyevi rekordi ipak odskaču. Nizozemski golgeter postigao je više premierligaških golova (95) nego bilo koji Unitedov nogometaš, osim rekordera Waynea Rooneya, i ima bolji omjer golova po utakmici od bilo kojeg drugog igrača (0.63). U prve tri sezone Van Nistelrooy je postizao najmanje 30 golova u svim natjecanjima, a u svakoj od svojih pet sezona u Premier ligi postigao je najmanje 20 golova, osim 2004./2005., kada je zbog povrede odigrao samo 17 utakmica.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here