Bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Vlatko Glavaš vjeruje da je Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, koje je trenutno u četvrtfinalnoj fazi, najbolje organizirano prvenstvo u historiji ovog sporta u Evropi.

Glavaš je imao priliku da prisustvuje mečevima između Ukrajine i Slovačke u Diseldorfu, te Švicarske i Škotske u Kelnu, gdje se uvjerio u nevjerovatne organizacijske sposobnosti Nijemaca.

“Evropsko prvenstvo u Njemačkoj je po meni najbolje organizirano u historiji. Tome sigurno dopinose infrastruktura i mentalitet njemačkog naroda, ali i nevjerovatne organizacijske sposobnosti. Smatram da bi Njemačka trebala češće dobijati organizaciju velikih nogometnih takmičenja”, kazao je Glavaš u razgovoru za Fenu.

Osvrnuo se na dosadašnji dio Evropskog prvenstva i naglasio da je razočaran ispadanjem Hrvatske, koja je eliminisana nakon što je primila kasne golove protiv Albanije i Italije, dok je Srbija još jedanput pokazala „balkanski mentalitet“, a pozitivno je iznenađen selekcijom Slovenije, koja je pod vodstvom Matjaža Keka bila na pragu da izbaci nogometnu silu kakav je Portugal.

“Vjerujem da bi Hrvatska igrala sve bolje da je prošla grupnu fazu. Srbija su pratile svađe i incidenti u svlačionici, na terenu, pa čak i izvan terena, sudeći po nekim izvještajima. Kek je Slovencima donio pobjednički mentalitet i stvorio respektibilan tim od prosječne ekipe. Upravo je to ono čemu se mi u BiH nadamo da Sergej Barbarez može učiniti sa našom selekcijom i ja vjerujem da je on na dobrom putu”, izjavio je Glavaš.

Nekadašnji kapiten BiH smatra da je Njemačka na domaćem terenu prvi favorit za osvajanje titule prvaka Evrope, ali napominje da je pred tom selekcijom u četvrtfinalu najteži mogući ispit, a to je duel protiv snažne Španije.

“Španci su najviše pokazali, Nijemci najbolje igraju turnire, Švicarci su me ugodno iznenadili i mogli bi proći i u polufinale, a vjerujem da Englezi i Francuzi imaju još dosta toga da pokažu. Očekujem da bi u finalu mogli igrati Njemačka i Engleska”, zaključio je Glavaš.

(Fena)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime