trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Nogometni savez Bosne i Hercegovine odlučio je krajem 2021. godine naprasno promijeniti dosadašnjeg višegodišnjeg eksperta za finansijske kriterije u postupku licenciranja klubova te imenovati novog za narednu sezonu, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Prethodne četiri godine finansijski dio licenciranja bio je povjeren revizorskoj kući na čelu s Kenanom Kapetanovićem, a prema našim saznanjima, saradnja je bila uspješna i na obostrano zadovoljstvo.

Shodno tome bio je dogovoren nastavak saradnje i nakon 20. decembra, kada je isticao postojeći ugovor između Nogometnog saveza BiH i revizorske kuće.

Svjedočenje na CAS-u

Međutim, saradnja je naprasno prekinuta, a simptomatično je da je do takve odluke došlo nakon što je Kapetanović u novembru svjedočio na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u postupku koji se vodi protiv Nogometnog saveza BiH povodom izbacivanja Fudbalskog kluba Mladost iz Doboja kod Kaknja.

Način Kapetanovićevog svjedočenja i stvari koje je obznanio se, kako saznajemo, nisu svidjele odgovornim ljudima u Nogometnom savezu BiH pa su se, uprkos dogovoru, odlučili zahvaliti na dosadašnjoj uspješnoj četverogodišnjoj saradnji.

Povodom Klixovih saznanja kontaktirali smo Kapetanovića, koji nam nije mogao ponuditi nikakve odgovore zbog unaprijed potpisanog ugovora o tajnosti i povjerenju.

Izabrana nova revizorska kuća

Savez je u međuvremenu ugovor eksperta za finansijske kriterije u postupku licenciranja za narednu sezonu povjerio revizorskoj kući iz Zenice čija je vlasnica Elvira Pidro.

Zanimljivo da je Pidro svojevremeno bila eksterni revizor Fudbalskom klubu Borac, u sezoni kada na osnovu izvještaja revizora banjalučki klub nije dobio licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH.

Iz Nogometnog saveza BiH nam nisu željeli detaljno odgovarati na ove navode, osim što su nam potvrdili da Kapetanović više nije finansijski ekspert Saveza te da je zakonsko pravo NS BiH da zapošljava osobe za koje smatraju da će odraditi posao kako treba i po propisima.

Koliko će ova promjena finansijskog eksperta utjecati na predstojeće licenciranje klubova za evropska i domaća takmičenja ostaje nam da vidimo u prvoj polovini 2022. godine.

(klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here