trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Marijan Kustić i selektor hrvatske A reprezentacije Zlatko Dalić dogovorili su produženje saradnje te je “srebreni selektor” potpisao novi ugovor koji ga veže do Evropskog prvenstva 2024. godine.

Zlatko Dalić, inače rođeni Livnjak, preuzeo je hrvatsku reprezentaciju u oktobru 2017. godine te ju je iz teške situacije uspio dovesti do FIFA Svjetskog prvenstva u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA). Dalić je u Rusiji poveo Vatrene do finala Svjetskog prvenstva, odnosno srebrene medalje koja je tu generaciju upisala u historiju hrvatskog fudbala.

Dalić je potom uspješno prošao kvalifikacije za EURO 2020, gdje je izborio drugi krug takmičenja, a potom je postao prvi hrvatski selektor koji je izborio tri velika takmičenja, osvojivši prvo mjesto u grupi H u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Između tih kvalifikacija, Dalić je s Vatrenima dva puta izborio ostanak u elitnoj grupi UEFA Lige nacija.

U sjedištu HNS-a, predsjednik Kustić i selektor Dalić dogovorili su nastavak saradnje s najuspješnijim selektorom u historiji hrvatskog fudbala.

– Zahvaljujem predsjedniku Kustiću i rukovodstvu Saveza na ovakvom izrazu povjerenja. Puno sam puta istakao da za mene nema veće časti od vođenja hrvatske reprezentacije. Iako s ovim poslom dolazi ogromna odgovornost i pritisak, voditi svoju nacionalnu reprezentaciju je najveća privilegija koju jedan trener može imati i zato nisam dvojio kada mi je HNS predložio nastavak saradnje.

Proteklih nekoliko mjeseci me uvjerilo da smo na pravom putu, osjećam u sebi veliku energiju i ambiciju da s ovom osvježenom Hrvatskom nastavimo raditi velike rezultate i tako uveseljavati naš narod. Uvjeren sam u naš uspjeh u kvalifikacijama za EURO 2024, a s obzirom na to da je domaćin Njemačka, uvjeren sam da nas čeka nezaboravna atmosfera i podrška naših navijača, a ta slika mi je nevjerovatan motiv za daljnji rad – izjavio je Dalić.

Predsjednik HNS-a je rekao da Dalić samo na osnovu srebra u Rusiji treba imati bezgraničan kredit, ali da sve što je napravio s reprezentacijom nakon toga pokazuje da je idealan čovjek za vođenje Hrvatske.

– Ostvario je uistinu sve rezultatske ciljeve. Dva puta smo kao prvi u grupi izborili velika takmičenja, a pritom je izuzetno uspješno proveo zahtjevnu smjenu generacija pa danas opet imamo reprezentaciju s velikom perspektivom. Zlatko je čovjek koji spaja, koji promiče zajedništvo, koji zaista cijelog sebe daje u ovaj posao i za nas je bilo jedino logično ponuditi mu produžetak ove uspješne saradnje. Hvala mu što je prihvatio naš prijedlog i što smo se zaista lako dogovorili oko svega. Savez će, kao i do sada, biti puna podrška selektoru i reprezentaciji, radujemo se novim izazovima i novim uspjesima – poručio je predsjednik HNS-a Kustić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here