Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), nakon procjene trenutnog stanja u vezi s pandemijom COVID-19, donio je odluku i prihvatio molbu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da se naredne dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv reprezentacija Finske i Ukrajine igraju pred punim tribinama stadiona Bilino polje u Zenici.  

– Krizni štab ZDK zahtijeva jedino maksimalnu primjenu “protokola VPT” (op. a., vakcinisan – prebolio – testiran) za sve osobe koje će biti prisutne na stadionu ili u zoni sportskog objekta u periodu odigravanja utakmica. Prijedlog da se dozvoli prisustvo publike u punom kapacitetu stadiona je odobren od strane Kriznog štaba ZDK i svi posjetitelji stadiona Bilino polje morat će da ispunjavaju jedan od isključivih uvjeta, da posjeduju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, da posjeduju potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od šest mjeseci, ili da posjeduju potvrdu o potpunoj vakcinaciji – rekao je ministar zdravstva u Vladi ZDK-a Adnan Jupić, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon razmatranja molbe FSBiH članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK naglasili su da na oba susreta i u prostore oko stadiona, u skladu sa uputstvom federalnog štaba, neće biti dozvoljeno unošenje velikih navijačkih rekvizita u cilju zaštite zdravlja gledalaca i učesnika utakmica.

Također, navijači će morati koristiti zaštitna sredstva koja pomažu kod sprečavanja širenja pandemije COVID-19, te izričito poštovati zahtjeve ovlaštenih službenih osoba.

Istovremena obaveza FSBiH je da organizaciju utakmica uskladi s trenutnom epidemiološkom situacijom u vrijeme njihovog igranja i svim mjerama koje su na snazi u bh. entitetu Federacija BiH, kao i uslovima koje propisuje Evropska fudbalska federacija za utakmice visokog rizika i sigurnosnim procjenama situacije.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prvo će 13. novembra u 15 sati igrati sa selekcijom Finske, a tri dana kasnije u 20.45 sati bit će domaćin Ukrajini.

U oba ova meča bh. reprezentativcima su neophodne pobjede, ali bi u nekim kombinacijama bila dovoljna i četiri boda za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

(Anadolija)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here