UEFA je odredila jakosne skupine za sve četiri Lige pred žrijeb grupa za treće izdanje Lige nacija.

Naši Zmajevi će, nakon neuspješne epizode u Ligi A, ponovo igrati u Ligi B. UEFA je rang listu i jakosne skupine napravila po gledajući dosadašnje rezultate reprezentacija u Ligi nacija, pa je tako Zmajeve postavila za nositelja u Ligi B.

Pored naše selekcije, u Ligi B će nositelji biti Ukrajina, Švedska i Island. Tako se Zmajevi neće moći susresti s ovim reprezentacijama u sljedećem izdanju Lige nacija.

U nastavku pogledajte jakosne skupine i moguće rivale BiH u žrijebu koji je zakazan za 16. decembar u Montreauxu.

I jakosna grupa: Ukrajina, Švedska, BiH, Island
II jakosna grupa: Finska, Norveška, Škotska, Rusija
III jakosna grupa: Izrael, Rumunija, Srbija, Irska
IV jakosna grupa: Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija

U odnosu na prethodna dva izdanja, UEFA je odlučila da napravi određene korekcije kada je u pitanju pravilnik takmičenja. Tako će sada postojati tri Lige sa po 16 timova, odnosno četiri grupe sa po četiri reprezentacije u svakoj Ligi. Četvrta, najslabija Liga D, sadržavat će sedam selekcija, odnosno jednu grupu od četiri i jednu od tri reprezentacije.

Pobjednici grupa u Ligi A igrat će finalni turnir za osvajača Lige nacija, dok će pobjednici ostalih grupa se plasirati u viši rang. Četiri posljednjeplasirane ekipe u Ligi C igrat će play off za opstanak, dok će posljednjeplasirane ekipe u Ligi A i Ligi B ispasti u niži rang.

Treće po redu izdanje Lige nacija igrat će se u junu i septembru 2022. godine. U šestom mjesecu će biti odigrana četiri kola, a u devetom preostala dva. Prvo kolo na programu je 2. juna, a posljednje 27. septembra.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here