trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Kataru koje se igra 2022. godine. Selekcija Dragana Stojkovića Piksija predstavljaće našu zemlju na velikoj fudbalskoj smotri na jesen od 21. novembra do 21. decembra.

“Orlovi” su učinili ponosnom čitavu Srbiju, a svi se nadaju da će i u Kataru opravdati očekivanja i ostvariti do sada najveći uspjeh od osamostaljenja ove države.

Međutim, ovog puta to nije glavna tema, već upravo taj nadimak koji krasi naše fudbalere.

Da li znate zašto ih zovu “orlovi”?

Mnogi bi odmah pomislili da je taj nadimak nastao 2006. godine kada je Srbija proglasila nezavisnost te da je od dvoglavog orla sa državnog grba odmah iskorišćen i nadimak, ali istina je malo drugačija.

Nadimak “orlovi” zapravo je star čak 86 godina. Prvi put naša reprezentacija tako je od milošte nazvana još 1935. i to baš na Svetog Trifuna 14. februara.

“Tenkovi”, “Jastrebovi”, Vitezovi”…

Nešto ranije te godine list “Vreme” objavio je tekst pod nazivom “Kako bi trebalo krstiti naš nacionalni tim” i tada je čitava polemika krenula. Veliki broj čitalaca je predlagao nadimke.

“Plavi oblaci” “Jugoslovenski vitezovi, “Jugoslovenske delije” “Tići ždralovići” “Naše nade” “Jugoslovenski uskoci” “Plavi lavovi” “Jugoslovenski vukovi” “Zvezdana četa”, “Plave furije” “Oganj” “Varnice” “Naši divovi” “Jasterbovi” “Tenkovi”, a na kraju najviše predloga je stiglo za ime “Jugoslovenski orlovi”. Čitalac koji se potpisao kao Vojin Mitrović predložio je nadimak “beli orlovi”, pa je jasno da je taj predlog pobedio na izboru, a i bio je najprikladniji zbog orla na dresu.

Kada je počeo Prvi svjetski rat, nadimak je nestao, a za vrijeme Jugoslavije reprezentacija je nosila nadimak “plavi”, po boji dresa. Kasnije, “orlovi” su ponovo postali aktuelni kada je Srbija proglasila nezavisnost.

Bjeloglavi orao i orao krstaš – velika je razlika

Kada je u pitanju orao sa grba, mnogi ne prave razliku, tako da su odlučili da otkriju razliku da ne dolazi do zabune

Dakle, na našem nacionalnom grbu nalazi se orao, ali orao krstaš kog mnogi miješaju sa orlom koji je nacionalni simbol Sjedinjenih Američkih Državama – bjeloglavim orlom.

U pitanju su dvije potpuno različite vrste, tako da je što se Srbije tiče jedina opcija orao krstaš koji je pod zaštitom kakodržave, tako i Evropske unije.

(sport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here