Adnan Golubović je u FK Sloboda stigao u januaru prošle godine na posudbu iz italijanskog niželigaša Vis Pesaro. Branio je u prve dvije utakmice proljetnog dijela prvenstva, dok je treću presjedio na klupi. Nakon toga sezona je prekinuta, a Goluboviću je istekla posudba. Ipak, odlučio je ostati u Slobodi i jasno je kako nije pogriješio.

Ove sezone je standardan na golu Tuzlaka i propustio je samo dva meča, remi u Bijeljini i poraz od Sarajeva na Koševu. Svojim sjajnim intervencijama često spašava svoj tim, a svoju mrežu sačuvao je netaknutom 7 puta. Osim sjajnih intervencija izuzetno kvalitetno igra nogom, što se u današnje vrijeme traži od golmana.

Ipak, najviše pažnje skrenuo je na sebe odbranama jedanaesteraca, a odbranjeni jedanaesterac protiv Željezničara bio je njegov četvrti odbranjeni ove sezone. Prije Bekrića sa bijele tačke nisu ga uspjeli savladati Toni Jović u dresu Širokog Brijega, Goran Brkić iz Tuzla Cityja, te Adnan Osmanović iz Olimpika, a bio je jako blizu da odbrani jedanaesterac i Obrenu Cvijanoviću iz Veleža. To su ujedno i svi dosuđeni kazneni udarci protiv Slobode kada je na njenom golu stajao Adnan Golubović.

Sa četiri odbranjena kaznena udarca u jednoj sezoni golman Slobode ušao je u historiju Premijer lige BiH kao tek drugi golman kojem je to uspjelo za rukom otkako se liga igra na području cijele BiH. Prvi i do ove sezone jedini golman koji je odbranio 4 penala u jednoj sezoni bio je golman Orašja Luka Kobaš, koji je to uspio postići u sezoni 2006/07.

Kobaš je odbranio penale Marinku Mačkiću iz Sarajeva, Sanelu Jahiću iz Željezničara, Vahidinu Imamoviću iz Žepča, te Josipu Lukačeviću iz Čelika. Te sezone je protiv Orašja kada je Kobaš bio na golu dosuđeno 7 jedanaesteraca, a pored 4 odbrane jedan šut je završio preko gola, dok je Kobaš primio samo dva gola iz jedanaesterca. Zanimljivo je da je 5. maja 2007. godine, u utakmici protiv Čelika u kojoj je stigao do rekorda, imao priliku da odbrani i peti jedanaesterac, ali je šut Nermina Šabića završio preko gola.

Jasno je da će Golubović, ukoliko još jednom ove sezone uspije odbraniti jedanaesterac, biti usamljen na prvom mjestu kada je u pitanju broj jedanaesteraca odbranjenih u jednoj sezoni. Do kraja prvenstva ostalo je još devet kola i sigurno je da će se svaki eventualno dosuđeni kazneni udarac protiv Slobode posebno pratiti, ako na golu Tuzlaka bude stajao Adnan Golubović.

(plbih.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime