Amara Osima krajem ljeta 2020. godine kontaktirala je press služba Juventusa kako bi napravila priču o Edinu Džeki uoči transfera iz Rome u Torino, no ta izjava nikada nije objavljena jer je transfer propao “u fotofinišu”. Godinu dana poslije, nakon što je Džeko prešao u Inter, Osim je ponovo zanimljiv talijanskim novinarima kao njegov prvi profesionalni trener.

Osim je na početku razgovora rekao da je Džeko već u mlađim kategorijama Želje pokazivao svoj talenat.

“Bio je dio fantastične generacije. Imali smo tada najbolji tim u BiH, ali on je pravio razliku. U mlađim kategorijama zabijao bi 40,50 golova po sezoni. Nikada nije lako postizati golove i to je najteža stvar u fudbalu. To ne možete raditi ako niste jaki, inteligentni i ako nemate vrhunske kvalitete, a Džeko to ima sve kombinovano”, istakao je Osim za Tuttosport.

Bivši trener Želje smatra da je Džeko praktično heroj za sve Bosance i Hercegovce.

“Uvijek je ozbiljan i disciplinovan. Radio je na tome da dostigne najviše nivoe i pokazao da snovi mogu postati stvarnost ako vjeruješ u njih. Druga djeca su razmišljala o nekim drugim stvarima ,a Džeko samo o fudbalu. Za nas je on praktično heroj.”

Osim je govorio i o transferu Edina iz Rome u Inter.

“Mislim da je odabrao pravi klub. Teško je bilo osvajati trofeje sa Romom. Roma je veliki klub, ali tek sa nekoliko titula. Gledao sam mnoge utakmice Džeke u Romi i osjećaj je bio da je samo on mogao promijeniti tok utakmice. Nije lako igrati u takvim okolonostima. U Interu ta priča može biti drugačija”, kaže Osim i poredi Džeku i bivšeg napadača Intera Romelua Lukakua:

“Različiti su igrači. Lukaku gura loptu prema naprijed, trči, skače i zabija golove, a sa Edinom je lakše igrati. On uradi sav prljavi posao, ali zadrži i energiju za golove. Zna kako kreirati prostor, komunicirati sa saigračima i sa Correom i Lautarom se može slagati veoma dobro. Edin je bio mršavo dijete odraslo u Bosni, a danas je fantastičan čovjek, ne samo vrhunski fudbaler.”

(Reprezentacija.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime