Španski prvoligaš Barcelona objavio je u ponedjeljak da je prodao dio prava za svoje digitalne i audiovizuelne usluge za 100 miliona eura kompaniji za digitalne navijačke tokene Socios.com.

Barcelona je prodala 25 posto udjela u Barca Studios, koji upravlja klupskim digitalnim sadržajem i audiovizualnom produkcijom, online tvrtki Socios.

Članovi kluba prethodno su izglasali da uprava može prodati najviše 49 posto Barca Studiosa.

“Za sada smo prodali 25 posto kompaniji Socios. Možda jednog dana dođe vrijeme da vratimo i ovih 25 posto, ali za sada imamo novog partnera koji je uložio 100 miliona eura”, izjavio je predsjednik kluba Joan Laporta na konferencija za medije na kojoj je službeno predstavljeno najnovije pojačanje katalonskog kluba Jules Kounde.

Barca je koristila nekoliko mehanizama za povećanje svojih prihoda kako bi nadoknadila gubitke, smanjila dug i ispunila pravila finansijskog fair playa španske LaLige.

Socios.com će podržati Barcu u njenim nastojanjima da izgradi nove digitalne veze sa svojom globalnom bazom navijača od 400 miliona.

Dogovor je uslijedio nakon što je klub prošlog mjeseca prodao dodatnih 15 posto udjela u svojim TV pravima američkoj privatnoj kapitalnoj grupi Sixth Street, dajući joj 25 posto udjela.

Barcelona, suočena posljednjih godina sa značajnom finansijskom krizom, potpisala je nakon prve investicije iz Sixth Streeta ugovor s brazilskim krilnim igračem Raphinhom kojeg je dovela iz engleskog Leeds Uniteda te s poljskim napadačem Robertom Lewandowskim iz njemačkog Bayerna.

Laporta, koji je predsjedao jednim od najuspješnijih razdoblja Barce između 2003. i 2010., rekao je u avgusatu 2021. da dugovi kluba iznose ukupno 1,35 milijardi eura, od čega 673 miliona bankama.

U junu je Barca, pokušavajući umanjiti dugove, odobrila prodaju manjinskog udjela svog odjela za licenciranje i prodaju te ustupanje do 25 posto svojih prihoda od svojih TV prava u La Ligi.

Klub je također potpisao ugovor o sponzorstvu dresova i stadiona sa Spotifyjem u ugovoru vrijednom 280 miliona eura i odobrio finansijske planove u decembru za renoviranje Camp Noua, uključujući podizanje dodatnih 1,5 milijardi eura duga.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here