Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, iz Francuske je u emisiji N1 govorio o Evropskom prvenstvu u nogometu, ali i drugim sportskim aktuelnostima.

Kako je istakao, za njega su na Euru ove godine najveći favoriti Francuska, Belgija, Nizozemska, a zatim i reprezentacija Italije koja je, kako je dodao, možda sada pokazala igru kakvu nije nikada dosad.

“Imao sam kandidata na kojeg sam tipovao,a to je Danska. Desila im se jedna stvar koja im je možda poremetila planove, ali mislim da oni i dalje ostaju veoma dobra reprezentacija. Razočarenje su mi Španija, Ukrajina i Turska. Mislim da su Nijemci pokazali da na njih možemo uvijek računati. Imaju jako mladu ekipu i u stanju su da idu do kraja. Volio bih da među favoritima bude Hrvatska iako mi na osnovu ovoga što sam vidio ne ulijevaju nadu da mogu ići do kraja”, naglasio je Baždarević.

Nije fer odluka da se utakmice igraju u više zemalja na Euru

Smatra da nije fer činjenica da reprezentacije mijenjaju države nakon svake odigrane utakmice, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da će, prema svemu sudeći, Englezi ukoliko prođu dalje, sve susrete igrati na domaćem terenu.

“Nije fer i mislim da jednostavno nismo svi na istom nivou kada je riječ o odmaranju. Mnoge reprezentacije igraju pred svojom publikom i sigurno da ta putovanja opterećuju jer svi znamo da je najvažnije poslije utakmice odmoriti. Nisam uopće bio za ovakav sistem da se utakmice igraju u više zemalja, mislim da to nije prema svima fer. Ima reprezentacija koje putuju više sati”, kazao je bivši selektor reprezentacije BiH.

O nastavku karijere

Govoreći o nogometnoj reprezentaciji BiH, istakao je da je uvijek vjerovao u tu ekipu. Prokomentarisao je i potencijalni odlazak Zmajeva na Svjetsko prvenstvo.

Smatram da reprezentacija BiH ima mnogo kvaliteta kako igračkih tako i ljudskih. Ja sam malo više realista u odnosu na kritičare ostale i ljude u BiH jer mislim da je to jedna mala reprezentacija i moramo se zadovoljiti onim što ona napravi. Nakon svakog poraza moramo napraviti dobru analizu da se više greške ne ponove, ali je najbitnije da budemo realni i sa više strpljenja stvarati i vjerovati u tu reprezentaciju. Ima mnogo mladih i dobrih igrača, ali i dosta iskustva od čega se može napraviti dobra ekipa”, istakao je Baždarević.

Baždarević je kazao da je imao i nekoliko ponuda za nastavak karijere, ali kako kaže nije bio zadovoljan njima.

“Sve su to bile ponude koje me nisu zadovoljavale ni sportski ni finansijski. Smatram da imam kvalitete i kapacitete za nešto više. U ovom trenutku nemam nijednu ozbiljnu ponudu i nadam se da će se nešto u što skorije vrijeme pojaviti. Imam volju, energiju i želju da radim”, poručio je Baždarević.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here