Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Adis Bećiragić potvrdio je za Raport da postoji mogućnost da Zmajevi dobiju, za naše prilike, sasvim vrijedno pojačanje.

“Koliko god smo veoma tajno radili taj posao sa predsjednikom Košarkaškog saveza BiH Daliborom Milošem oko dolaska Amara Alibegovića i sklanjaju zvjezdice, mogu reći da sam davno počeo da radim još ranije i u vezi Tarika Biberovića. Ostvareni su određeni kontakti oko povratka Biberovića”, potvrdio je Bećiragić.

Međutim, nije želio više govoriti na tu temu, s obzirom na to da je riječ o 22-godišnjem košarkašu koji, administrativno, još uvijek ima sportsko državljanstvo Turske.

Podsjetimo, momak koji je prije dva mjeseca izabran na draftu NBA lige nekad je bio velika nada bh. košarke.

Ipak, on je prije nekoliko godina, odlaskom u turski Fenerbahce, promijenio sportsko državljanstvo i postao turski igrač. Biberović, međutim, zvanično nije nastupao niti za jednu selekciju Turske.

Bio je član kadetske selekcije BiH (do 16 godina) na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Od 2018. je član Fenera. Igra na poziciji krila. Visok je 201 centimetar. U protekloj sezoni Eurolige u 12 nastupa bilježio je prosjek od 10,7 minuta i 2,9 poena.

U prvenstvu Turske, upisao je 24 meča uz prosjek od 15 minuta i 5,3 poena. Na draftu NBA lige, u junu, Biberovića su kao 56. izbor druge runde uzeli Memphis Grizzliesi.

Administrativno, prostor za njegov povratak postoji s obzirom na to da bi se on, kako kažu pravila Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), vraćao u svoju zemlju porijekla.

Odluka bi bila u rukama generalnog sekretara FIBA. Ukoliko Košarkaška federacija Turske ne bi imala ništa protiv, šanse za pozitivan ishod bile bi veće da se odobri ovaj reprezentativni “transfer”, prenosi Raport.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime