Nekadašnji selektor BiH, istinska legenda Hajduka i Veleža, Blaž Slišković je imao bogatu igračku i trenersku karijeru, ali zbog svoje karizme i danas ga mnogi obožavaju. Osim što je bio veliki nogometni znalac, bio je i veliki boem. Znao je u svoje najbolje dane igračke karijere čak i pijan da igra.

U intervjuu za Mozart Sport Slišković je otkrio da je uoči derbija sa zagrebačkim Dinamom bio mrtav pijan i da je svejedno dao četiri gola. Tada je igrao za Velež, a njegov tim je slavio s 9:2.

“U to vrijeme svašta se pisalo. Ne samo o meni, nego i o drugim igračima. Ali ima istine u nekim pričama. Početkom februara 1980. godine igrali smo protiv Dinama u Mostaru. Ja i još tri-četiri igrača Veleža smo izlazili noć prije utakmice i ostali smo do kasno. Zapili smo se i profeštali i došli kući u samu zoru. Par sati smo odspavali i došli na utakmicu. Dao sam im četiri gola i igrao fantastično. Sjećam se i ovoga. Na toj utakmici sudija je bio Maksimović. Dosudio je neki slobodan udarac za nas iz mrtvog ugla. Ja sam tada, onako polupijan i mamuran, njemu rekao da ću dati gol u suprotne rašlje. On me je bledo pogledao i rekao: ‘Baka, to je nemoguće’. Kladili smo se u piće. Namjestio sam loptu i pogodio. Ostao je bez teksta. Poslje te utakmice prišao mi je Marko Mlinarić nogometaš Dinama i rekao: ‘Lako vam je bilo nas dobiti, kad smo sinoć ostali do kasno u kafani’. A ja mu odgovorim: ‘Pa moj Mlinka, zar ti misliš da smo mi bili u pozorištu”, prisjeća se Baka ove zanimljive utakmice te otkriva još neke detalje iz svog vannogometnog života.

“Ja sam u karijeri propustio veoma mali broj treninga, ali istina je da su mi neki zamerili na mom odnosu prema treningu. Ja nisam bio od onih koji na treningu daje 100%, uklizava i ponavlja neku vežbu 50 puta. Ja bih je ponovio par puta i smatrao sam da mi je dosta. Takođe, čim se završi utakmica, a znalo se desiti i na poluvremenu, kada trener završi obavezni razgovor, brže bolje otrčao bih pod tuš i zapalio cigaretu. Naravno, da me trener ne vidi. Mada, bilo je i stvari koje su mediji preuveličali“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime