Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu igra susret prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a protivnik Zmajevima bit će selekcija Finske.

Na gostovanju u Skandinaviji debi na klupi Zmajeva imat će bugarski trener Ivaylo Petev, kojeg očekuje ozbiljan izazov u kvalifikacionoj grupi koja uopće nije laka.

Nasljednik Dušana Bajevića u ponedjeljak navečer održao je prvi trening sa najboljim bh. fudbalerima, kojem je prethodio i sastanak kojem je prisustvovao i novi predsjednik FSBiH Vico Zeljković.

U stručnom štabu naše selekcije, ali i u Savezu očito nastoje “podgrijati” atmosferu među igračima, dok one poznate euforije pred utakmice Zmajeva već odavno nema, a za šta su dobrim dijelom odgovorni i potezi koje su povlačili vodeći ljudi krovne kuće bh. fudbala.

Atmosfera u i oko reprezentacije sada i u vrijeme najboljih rezultata kada je na klupi našeg A tima sjedio Safet Sušić su nebo i zemlja.

Stručnjak koji je jedini selekciju Bosne i Hercegovine odveo na jedno veliko takmičenje tvrdi kako je njemu preuzimanje Zmajeva prošlo dosta lako, a na početku razgovora za Faktor objasnio je i zbog čega.

– I prije nego što sam postao selektor, znao sam većinu igrača i njihov kvalitetet, mada je za stranog trenera to malo teže. Nije ni to toliko veliki problem koliko činjenica da će čovjek do utakmice koja može biti ključna održati jedan-dva treninga – kaže Sušić koji je BiH predvodio u 49 utakmica.

Trener koji je na klupi Zmajeva debitovao pobjedom u prijateljskom susretu nad Ganom tvrdi kako atmosfera, kako među igračima, tako i među navijačima ovisi isključivo od jedne stvari.

– Atmostera zavisi od rezultata. Ako nemaš rezultat, onda imaš nezadovoljstvo u samom timu, potom igrača koji ne igraju, a smatraju da bi trebali, a tu je i nezadovljstvo navijača. Bez obzira na sve, znam to iz iskustva, rekao bih da je prva utakmica često ključna i da od nje puno zavisi – naglašava Pape, te obrazlaže:

– Ako uzmemo bod i prođemo neporaženi u Finskoj, mislim da je to jako dobar početak za nas, bez obzira na ishod utakmice sa Francuskom, gdje iskreno ne vidim neke velike šanse. Desi li se da izgubimo obje utakmice praktično je sve gotovo i šanse su svedene na minimum. S druge strane, osvojenim bodom u Finskoj ti skoro eliminišeš jednog protivnika, a ostaje ti Ukrajina, koja je uz Francusku favorit u našoj grupi.

Da u Helsinkiiju neće biti lako uzeti bod, koji ocjenjuje kao dobar po nas, svjestan je i Sušić.

– Kad vidiš njihove i naše posljednje rezultate, onda bi se moglo reći da su oni veliki favorit u ovom susretu. Iako neće biti publike na stadionu, u prednosti su, igraju na domaćem terenu. Ne treba se zavaravati da mi gore možemo lako pobijediti. Bilo bi važno ne izgubiti… – poručuje igračka legenda Sarajeva.

U kratkom periodu Zmajeve očekuju tri utakmice, a nakon gostovanja u Finskoj slijedi prijateljski duel sa Kostarikom, te kvalifikacioni meč sa aktuelnim svjetskim prvacima Francuzima.

– U Francuskoj, kao i svugdje, puno više se priča o koronavirusu, nego li o sportu. Iskreno jutros nisam čitao L’Equipe iako to činim svakodnevno, nisam vidio jesu li šta pisali. Deschamps je pozvao najbolje igrače koji imaju veliko iskustvo, i budite sigurni da oni neće nikoga potcijeniti. Znaju oni dobro za kvalitete protivnika. Finska ih je nedavno pobijedila u Parizu. Neće oni potcijeniti ni nas… Znaju oni odakle dolazi najveća prijetnja iako imaju igrača da oforme sigurno tri dobre reprezentacije – govori Sušić.

Već neko vrijeme 66-godišnji trener jer bez angažmana. Posljednji je imao 2018. godine na klupi turskog Akhisara.

– Ova sezona je skoro pa gotovo. Bilo je kontakta za Tursku, za Ankaragucu. U to vrijeme su bili zadnji, nije me interesovalo, mislio sam da se ne mogu spasiti. Međutim, malo su se popravili, uvezali su nekoliko pobjeda (tri pobjede u posljednja četiri susreta, op. a.). Možda sam trebao riskirati, ali nisam, jednim dijelom i zbog situacije sa pandemijom koronavirusa – priznaje Sušić.

Najuspješniji selektor na klupi Zmajeva i dalje redovno prati naš nacionalni tim.

– Naravno da pratim. Jedva čekam utakmicu, nekako ću se snaći da gledam susret sa Finskom, a protiv Francuske će biti u direktnom prijenosu. Novom selektoru, ali i igračima, želim puno sreće, no treba biti realan. Francuska i Ukrajina su ispred nas, mi smo tu sa Finskom za treće mjesto. Ali u fudbalu se nikad ne zna. Vrlo je važno ne izgubiti na startu, minimalno jedan bod iz dvije utakmice ne bi loš početak – zaključio je bivši selektor BiH.

(faktor.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime