Legendarni trener Carlo Ancelotti u razgovoru za medije otkrio je zašto Superliga nije uspjela.

– Prvobitno sam misio da se šale. Evropska kultura u sportu se razlikuje od američke, ne zato što je neko od nas u pravu, već jednostavno kulture se razlikuju. U Americi je sport drugačiji i sport im je zabava. U Evropi je mnogo više strasti, a kada odrastemo želimo da pobijedimo svoje komšije. Odrastamo drugačije, rekao je Ancelotti i dodao:

– Nogomet je danas dio posla i biznisa, ali se zaboravlja da je nogomet prvenstveno sport. Uz puno ulaganja je postao posao. Moramo uzeti u obzir oba faktora, to je skroz normalno. Za svakog navijača nogometa je osnivanje Superlige čudno. Čuli smo te planove, ali bio sam siguran da se neće dogoditi. Ovih 12 klubova je pogriješilo jer nije uzelo u obzir mišljenje igrača, trenera i navijača.

Za sam kraj italijanski stručnjak ostavio svoju poentu.

– Najvažniji je dio taj što su htjeli da izgrade takmičenje bez sportskih zasluga i motiva. To je neprihvatljivo. Najveća pogreška, sada su se vratili i opet će otvoriti raspravu. Svako od nas želi da Liga prvaka bude konkurentnija, to je najbolje takmičenje u svijetu. Ipak, moramo razgovarati i sa ostalim takmičenjima i o njima, poput nacionalnih liga. Mislim da Superliga kakvu su predložili je nemoguća, dok je novi format Lige prvaka ipak moguć.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime