Nekadašnji košarkaš i selektor Reprezentacije BiH, Nenad Marković, za Avaz je govorio o selekciji BiH, Bosni i svom trenutnom angažmanu u Turskoj.

Nenad Marković je već četvrtu sezonu trener turskog Gaziantepa s kojim bilježi rezultate koji zadovoljavaju kriterije rukovodstva kluba.

– Za prethodne četiri godine u klubu smo imali najmanji budžet za igrače. Mislim da smo u dobrom dijelu sezone igrali bolje nego je očekivano. Čak mislim da nismo imali povrede koje jesmo u drugom dijelu prvenstva, već sad bismo bili između prvog i šestog mjesta. Nažalost, čitav drugi dio prvenstva nismo odigrali kompletni i uvijek su nam falili jedan ili dva stranca, što je za ekipu, kao što smo mi, previše. Ako uđemo u plej-of, to je dobar uspjeh, a ako ne, za nas je to opet uredu. 

Neizostavna tema bio je KK Bosna, koji u proteklim godinama “jedva preživljava”, a popularni Neno smatra da Bosna ne smije živjeti od donacija.

– Pratio sam prvenstvo koliko sam mogao i pokušao da se uključim na početku kako bi se klub pomogao i finansirao, da se nađe novac kako bi se pokrenula priča i ekipa krenula u takmičenje, odnosno da ne dođe do gašenja. Na kraju je sezona u sportskom smislu ispala bolja nego su očekivali. Bosna ne smije zavisiti ni od kakvih donacija, pomoći i nekih reakcija ljudi koje vole Bosnu. Treba da ima sistematsko rješenje, gdje će se omogućiti neka vrsta finansiranja ili će se klub prodati pa postati privatan. Jer sve ovo je od danas do sutra, a tako se ne može praviti nikakav ozbiljan plan i program.

Plasman na EURO muške i žense košarkaške reprezenatcije je za Markovića fantastičan rezultat.

– Fantastičan rezultat. Mislim da je to veliki rezultat za našu košarku i jako bitna stvar. Fantastičan posao su odradila oba selektora. Pokazali smo, kao puno puta dosad, da kao zemlja imamo talenta i da se novi igrači stalno pojavljuju, kazao je Nenad, a potom dodao:

– Vraća se i kult reprezentacije, što mislim da je jako bitno i može biti krucijalno u nastavku. Već smo dokazali da imamo jako dobrih igrača i bez onih u NBA ligi, odnosno Džanana Muse, koji se u međuvremenu vratio u Evropu, te Jusufa Nurkića. A s njima dvojicom to je jedna jako ozbiljna evropska reprezentacija. Ako njih dvojica budu mogli pripremati se i igrati za reprezentaciju, mislim da ćemo biti važan faktor na tom Evropskom prvenstvu, riječi su Nenada Markovića za Avaz.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime